Ikke spyl ned fettet, det kan gi store konsekvenser

 *** Local Caption *** Heller du fett i vasken, kan du ende opp med tett avløpsrør og muggskader i kjøkkenskapet.

*** Local Caption *** Heller du fett i vasken, kan du ende opp med tett avløpsrør og muggskader i kjøkkenskapet. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Du kan ende opp med tett avløpsrør og muggskader i kjøkkenskapet om du spyler ned fettet.

I jula finner mye fett og matrester veien til avløpet på kjøkkenet. Det har sin pris. Fettet legger seg nemlig lagvis på rørveggene, og etter en stund er det ikke mye plass igjen for vannet til å renne gjennom. Til slutt sier det stopp.

– Rent bortsett fra at oppvaskvannet plutselig ikke renner ned i sluket, kan tette avløpsrør bli både dyrt og ubehagelig, sier Thomas Nilsen, seniorrådgiver i KLP Skadeforsikring.

Høytrykksvakta

Dersom du ikke har lyst til å ta fatt på det tette sluket selv, er alternativet å ringe rørlegger eller for eksempel Høytrykksvakta. De fikser tette rør ganske kjapt, men det koster flesk.

– Slikt skjer selvsagt aldri mellom 8 og 16 på en hverdag, det skjer på kvelder, i helger og høytider. Da har både rørleggere og «spylefirmaer» vakttillegg og stivere timepriser enn innenfor vanlig arbeidstid, påpeker Nilsen.

Når vannet blir stående lenge i røret, kan utette røroverganger også føre til at det lekker ut vann. Selv om det er små mengder vann som lekker ut, kan det føre til stor skade.

– Over tid gir fuktighet i varmt innemiljø grobunn for mugg. Lekkasjer inne i kjøkkenskap blir ofte ikke oppdaget før det har gått en stund, og da kan muggsoppskadene ha blitt så store at både gulv og kjøkkenskap må byttes ut. I verste fall drypper vannet videre ned i kjelleren, og det kan bli sopp- og råteskader i hele huskonstruksjonen, sier Nilsen.

Små vannlekkasjer kan føre til skader selv om det oppdages tidlig. De aller fleste skapskrog i kjøkkeninnredninger er laget av spon. Er det noe spon tåler dårlig, så er det vann. Sponet sveller opp, og mister form og bæreevne.

Viktig å handle raskt

Så lenge det renner bra unna, er avløpsrøret i orden. Du vil merke det når vannet renner stadig saktere ned i sluket. Da er det viktig å handle raskt før det tetter seg helt.

– Går det sakte, kan du demontere og rengjøre vannlåsen. Det kan være at det er nok. Hvis det fortsatt er tett, kan du kjøpe en enkel stakefjær i jernvarebutikken. Etter å ha brukt denne, tapper du ned store mengder glovarmt vann, sier Thomas Nilsen.

– Trengs det sterkere midler, kan bruk av kjemiske rørvask-produkter også fungere. Men sjekk at røropplegget tåler det du eventuelt har tenkt å bruke, og husk å spyle ned med store mengder glovarmt vann da også, anbefaler han. (ANB)

Slik gjør du

* Tørk av restene fra kjeler, panner og servise med kjøkkenpapir, i stedet for å skylle alt av fett og matrester ut i vasken.

* Sett stekebrettet du brukte til juleribba til side og vent til den er kald. Da er det lettere å skrape ut og få kastet fettet i matavfallsbeholderen.

* Frityrolje eller fett som ikke stivner, samler du i en melkekartong eller flaske, tetter godt igjen og kaster i restavfallet. Har du store mengder, kan du helle det over i tett emballasje og levere det på gjenbruksstasjonen.

* Selv om du har gode rutiner med å tørke av oppvasken, anbefales det å rense avløpsrøret under kjøkkenbenken minst en gang i halvåret. Bruk gjerne kjemiske rørvask-produkter, men husk da å lese bruksanvisningen før du tar middelet i bruk.

Artikkeltags