Jeg kjenner oslofolk som aldri har sett hovedstaden fra toppen av Vettakollen i Nordmarka. I stedet har de vært på savannen i Afrika, på de høyeste fjellene i Himalaya og gått inkastien i Peru. De har spist på greske tavernaer, drukket Aperol på Sardinia og bestilt Tom Kha Gai-suppe på Phi Phi-øyene.

På airbnb har de funnet leilighet i New York og feriehus på Mallorca og på Jylland. De har bodd på vingård i Toscana og spist tapas i Barcelona.Men de har aldri smakt kanelbollene på Bakeriet i Lom, kjøpt med seg jordbær i Valldal eller vært på sidersmaking i Hardanger. De har ikke sett solnedgangen fra Fannaråkhytta eller slikket seg rundt munnen etter å ha spist «skråpåtå»-menyen på Brimisæter. Aldri har de hørt Solbjørg, vertinna på Fondsbu i Jotunheimen, synge stev før hun serverer middagen. Det er tid for det nå.

Kanskje har de padlet kajakk i Ha Long Bay i Vietnam. Men aldri tatt et åretak på Helgelandskysten.La dette derfor bli sommeren for å oppleve krystallklart vann, 12.000 øyer, kritthvite strender og sprellfersk fisk.

Kombiner det med utsikten fra Rødøyløva, glamping-overnatting på Bolga og lokallaget whisky på utposten Myken. Og hvem vet egentlig at i Utskarpen, 37 kilometer utenfor Mo i Rana, er det mulig å spise 18-retters meny servert av en kokk med Michelin-stjerne på CVen.

Jeg kjenner mange som har syklet i Provence, gått fjelltur i Dolomittene og seilt mellom øyene i Kroatia. Det er fint alt det. Jeg har gjort det selv.

Men har de også sett utover fjordlandskapet fra Molden i Sogn eller fra Prest i Aurland?

Har de sett de kritthvite strendene fra toppen av Måtinden på Andøya? Tatt båten inn Reinefjorden i Lofoten eller opplevd seterdalen og kulturlandskapet langs sykkelruta «Tour de Dovre»?

La dette bli sommeren for å gå til Preikestolen i soloppgang, ake fra Glittertinden i Jotunheimen og seile nordgående hurtigrute inn Raftsundet i midnattsol.

La dette bli sommeren for brevandring på Svartisen, for fjordpadling på Vestlandet, for å bo på Tranøy fyr og for å gå opp de spektakulære Midsundtrappene i Romsdalen. Sommeren der du tar fergen til Værøy. Sommeren der du har snøballkrig på Sognefjellet og teller fossefallene i Utladalen.

Tidligere har de søkt fram til bamseklubber på Rhodos, og brukt Tripadvisor for å kvalitetssikre hotellet på Algarvekysten i Portugal. Det er ikke så veldig annerledes å lete på ut.no etter turbeskrivelser for Aurlandsdalen eller få tips om hvordan det er å gå til Galdhøpiggen med barn.

Det er minst like lett å booke Travel Pass Nordland (gratis hurtigbåt i Lofoten, Steigen og Helgelandskysten i en uke for 990 kroner!) som å finne de billigste sydenbillettene på lavpriskalenderen til Norwegian. Det er omtrent like lett å forstå hytteverten på Rondvassbu som å skjønne mailene fra «Hotel Les Roche Rouge» på Korsika.

Tidligere har de beundret de hvitkalkete husene på Santorini, Pompidou-muset i Paris og trasket gatelangs i Sienna. Det tatt bilder i solstolen på Naxos, ved infinitypoolen på Bali eller i gamlebyen i Lisboa. Men husken i den veiløse bygda Trandal ved Hjørundfjorden gir minst like mange «Likes» på Instagram.

Det samme gir en hengekøyeovernatting på kanten av stupet ved Mørkgonga på Krokskogen. Og utsikten mot isbreen over Bondhusvatnet i Hardanger.

Tidligere har de sett papegøyer i Costa Rica. Men aldri sett havørnen på Træna.

De kan anbefale de fineste overnattingsplassene i Amsterdam, tipse om den beste isen i Roma og fortelle detaljer om arkitekturen på Guggenheim-museet i Bilbao. Men de har aldri prøvd Soria Moria-badstuen i Dalen i Telemark.Aldri sett Dovrefjell fra trebenkene på Viewpoint Snøhetta. Aldri brukt sommerkvelden i utestampen på det fantastiske overnattingsstedet 292 Aurland. Aldri sovet en natt under åpen himmel på et svaberg på Sørlandet eller våknet til morgenkaffe i turisthytta på toppen av Gaustatoppen. Aldri stått på trammen på Rabothytta og sett utover Okstindmassivet.

Jeg kjenner oslofolk som har vært på savannen i Afrika, på de høyeste fjellene i Himalaya og gått inkastien i Peru. Først denne påsken så de hovedstaden fra toppen av Vettakollen i Nordmarka. Til sommeren kan de kjøre den nasjonale turistveien på yttersiden av Senja.De kan kjøpe eplejuice i det selvbetjente kjøleskapet «Vetlabui» i Luster og spise blåskjell i strandbaren på Stokkøya.De kan gå barbeint på Bunesstranda i Lofoten og kjenne lukten av fjellblomstene i Stølsmaradalen. I løpet av ferien kan de gå Dronningsruta i Vesterålen, nå Slogen fra Patchellhytta, og teste bølgesurfing på Jærstrendene. Det er bare å forberede seg. På noe som kommer til å bli skikkelig bra.

Trygve Sunde Kolderup

Kronikken sto først på trykk i UT.no. Gjengitt her med tillatelse.