Ukjente Ap-Bjørnar fra Lurøy, er ikke mye ukjent lenger. Det har et famøst nachspiel i en hotellsuite i Bodø sørget for.

Pandemien hadde vi hatt bedre kontroll på i Norge hvis Arbeiderpartiet hadde styrt landet.

Oppsummert var det budskapet til Ap-leder Jonas Gahr Støre samme dag som partifeller i Nordland ga blanke blaffen i smittevernanbefalinger, handlet inn alkohol og festet i vei etter årsmøtet i fylkeslaget.

Samme dag stengte også Bodø ned på grunn av et ukontrollert utbrudd av den sørafrikanske koronavarianten. Festen til Ap-toppene må være tilnærmelsesvis verdensrekord i dårlig timing.

Unnskyld, unnskyld, unnskyld. Jeg legger meg flat. Jeg legger meg flat. Jeg legger meg flat.

Nestlederen i Arbeiderpartiet har i løpet av de dagene som har gått siden NRK avslørte festmoroa på Scandic Havet gjentatt dette så mange ganger, at det er på grensen til det komiske.

Han har åpenbart lært av sine kommunikasjonsrådgivere at blir du tatt med buksa nede, eller vinkartongen tømt, er det beste bare å si unnskyld og legge seg flat, og håpe at det blåser raskt over.

Hans aller nærmeste rådgiver, Peter Eide Walseth fra Rana, hadde sikkert håpet på det samme. Og han hadde muligens også et håp om at det ikke skulle komme fram at også han hadde tatt turen innom suiten for å få sin del av den innkjøpte alkoholen. Det kom først fram etter et par dager, fordi toppene i fylkespartiet først ville ta støyten og skjerme de andre som hadde vært til stede.

Når du er nærmeste rådgiver til nestlederen i Arbeiderpartiet, har jeg vanskelig for å se at du har et voldsomt behov for å skulle måtte skjermes. Eide Walseth, som har ei politisk fortid i Kristelig Folkeparti, burde visst at å være toppolitiker i Arbeiderpartiet ikke er en søndagsskole. Ei heller sist helg.

Å feste på en hotellsuite etter et årsmøte er i seg selvsagt ikke noe å hisse seg opp over.

Det har jeg gjort, det har garantert både Skjærans politiske meningsfeller og motstandere gjort. Også politiske kommentatorer i rikskringkastingen og riksdekkende medier har nok sine nachspiel på suiter på samvittigheten. Det samme gjelder nok for jusprofessorer, og de fleste andre som har vært ute og ment noe i denne saken.

At enkelte hisser seg opp over hotellrommets størrelse, tenker jeg er et solid sidespor. Nachspielet var uansett planlagt, helt uavhengig av hvor mange kvadratmeter det ble gjennomført på.

Skjæran, Eide Walseth og de øvrige festdeltakerne vil ikke svare på om festen var planlagt. Når jeg ser på det kvanta av alkohol som har blitt konsumert, tenker jeg at svaret gir seg selv. Det er det folk landet over, blir forbanna på. Her har Ap-toppene i Nordland planlagt en real fest i fylkeshovedstaden, samtidig som den stenger ned på grunn av smittefrykt.

At ikke de åtte festdeltakerne i utgangspunktet skjønte hvor umusikalsk dette låter, er fullstendig ubegripelig. Eller, egentlig så tror jeg at de fullt ut er i stand til å skjønne hvordan dette tar seg ut, nå når det er kommet fram i offentligheten. At dette skulle komme til å bli avslørt, hadde de derimot ikke sett for seg.

Og var folk forbanna på toppolitikere som hever seg over koronatiltak, som andre etter beste evne forsøker å etterleve, la ikke akkurat sinnet seg etter at det onsdag ble klart at politiet i rekordfart henlegger saken mot festdeltakerne.

Henleggelsen begrunnes med at det var motstrid mellom nasjonale forskrifter som forbød arrangementet, og lokale forskrifter som tilsynelatende tillot arrangementet. Dermed foreligger det ikke en klar nok lovhjemmel for å sanksjonere overtredelsen.

Henleggelsen sender et mildt sagt uheldig signal til innbyggerne i Bodø og over hele landet. Mens andre må betale koronabøter, slipper altså folkevalgte, som pålegger oss strenge og innimellom fullstendig ulogiske koronaregler, unna på grunn av en teknikalitet.

Hvis ikke disse ingrediensene her er ei sikker oppskrift på hva som bidrar til økt politikerforakt, ja så vet ikke jeg.

Ap-Bjørnar ønsker garantert at han hadde køyet direkte etter middagen lørdag kveld.

Med sin, etter eget utsagn, ene øl på suiten, har han uansett gjort det trøblete for landets største opposisjonsparti med troverdighet å kunne kritisere måten Solberg-regjeringen håndterer pandemien på. Det er synd, for det trengs at det stilles spørsmål ved.

De festglade Ap-nordlendingene har gjort at mange allerede har glemt Høyre-ordføreren fra Molde som løy på direkten om hvorvidt han hadde vært i kontakt med noen i regjeringsapparatet før han gikk til frontalangrep på Oslo. Da var det Erna som måtte ut å si unnskyld og legge seg flat.

Det politiske koronavettet ser ut til å være rimelig jevnt fordelt, men noe skal altså Ap-nestledere bli kjent og husket for. Nachspiel for eksempel.