Gå til sidens hovedinnhold

Hvis Søttar etter 13. september må forlate Stortinget, vil Johansen og Lund garantert konkludere med at det var verdt å bli ekskludert for

Mon tro om Frp-leder Sylvi Listhaug, som rett og slett dro rett forbi Mo i Rana på sin valgkampturné, innerst inne tenker at det egentlig har vært en god idé for partiet å fremmedgjøre seg og gjøre seg irrelevant i Nord-Norges tredje største by?

Ukeslutt

Allan Johansen og Line Merethe Lund røk rett ut av Fremskrittspartiet etter at de med brask og bram gikk ut i Rana Blad og på det sterkeste advarte ranværingene mot å stemme Frp.

Nå ligger det an til at vefsningen Hanne Dyveke Søttar, som har representert Nordland Frp de siste fire åra, kan ryke ut av Stortinget. I så fall kan de to ekskluderte Frp-erne fra Rana slå seg på brystet med «mission accomplished»

Les også

Frp-topp Allan Johansen advarer mot å stemme Frp: – Jeg kan ikke fronte listetopper i Nordland som motarbeider Rana i alt fra sykehus til flyplass. Det vil være et svik mot ranværingene

Ved valget i 2017 sto Rana for 2.300 stemmer til Nordland Frp. Søttar kapret da det siste direktemandatet i fylket med en margin på 1.500 stemmer. På meningsmålinga vi i Rana Blad og Amedia i Nord-Norge presenterte tidligere uka, får Frp ei oppslutning på 12,9 prosent. Det er en markant nedgang fra 2017, hvor Frp endte på 16,5 prosent i Nordland.

12,9 prosent betyr at Nordland Frp mister ett av dagens to mandater, og at andrekandidat Søttar må vinke farvel til en stortingstilværelse. Som er akkurat det Johansen og Lund er ute etter. De ønsker sågar at også førstekandidat Dagfinn Olsen skal måtte holde seg hjemme i Lødingen.

Les også

Fersk meningsmåling: Slik ser det ut - tolv dager før valget

Det ønsket får de neppe innfridd, men jeg antar at de vil være rimelig godt fornøyd med å ha bidratt til at Søttar eventuelt ikke lenger blir en høyt gasjert stortingsrepresentant.

– Det ville være topp om min handling resulterer i at hun ikke får fornyet tillit som stortingsrepresentant, var Allan Johansens klare melding da han gikk ut og fortalte at han ikke ville stille opp og drive valgkamp for Søttar og Olsen.

Johansen tok store ord i sin munn, og forklarte at det ville være forræderi mot ranværingene om han skulle bidra til at disse to skulle ende opp på Løvebakken den neste stortingsperioden.

– Jeg har ikke samvittighet til å anbefale de som har stemt på meg i Rana, å stemme på Nordland Frp. Det vil være å misbruke innbyggernes tillit. Ikke å gå ut som jeg gjør nå, ville vært et svik mot Rana. Det er tungt å gå ut og advare ranværingene på denne måten. Men jeg kan ikke drive valgkamp for noen som vil legge ned sykehuset og ellers lobber mot Rana i et og alt, ikke fundert på faglige argumenter, men på ei holdning om at «ingenting skal til Rana», var forklaringa hans.

Det er ikke vanskelig å skjønne at dette ikke er noe den profilerte politikeren, som blant anna har vært varaordfører i Rana, leder i Nordland Frp og sittet i landsstyret, med lett hjerte valgte å gjøre. Samtidig er det lett å skjønne at både hans og Lunds beger til slutt ble fullt og rant over.

Handlinger og holdninger får konsekvenser. Og Olsen og Søttar sine holdninger både til sykehus og flyplass i Rana er velkjente.

Å forvente at partifeller i Rana helhjerta skal stille opp for å sikre dem en plass i landets nasjonalforsamling, er i beste fall litt naivt.

I likhet med sittende stortingsrepresentant og partiets andrekandidat Søttar, mener førstekandidat Olsen, som også er leder i fylkespartiet, at påstanden om at Rana er blitt motarbeidet, er feil.

– Vi har hatt noen saker som har vært betente mellom Nordland Frp og Rana, men vi må evne å løfte blikket og gå videre når vedtak er fattet, mener Olsen.

Han skulle sikkert ønske det var så enkelt.

Representanter blir valgt inn på Stortinget for å representere sine fylker, ikke sine egne regioner eller enda verre sine egne kommuner.

Som den erfarne og durkdrevne politikeren Allan Johansen er, visste han selvsagt at å nekte og drive valgkamp, og sågar advare mot å stemme Frp, ville få den konsekvens at han ble lempa ut av partiet. Det tok han naturlig nok høyde for.

Les også

Ranværingene Allan og Line Merethe kastes ut av Frp etter å ha oppfordret folk til å ikke stemme på partiet: – De har gjennomført en illojal handling

Dermed er det nå nokså ensomt for den nye lederen i lokalpartiet, Nina Veronica Mikkelborg, på Frp-benken i Rana kommunestyre. Der sitter hun alene, når Johansen nå fortsetter ut perioden som uavhengig representant. Tidligere har også Johnny Ronesen forlatt Frp-benken. Han meldte seg ut av partiet i november i fjor og representerer nå Industri- og næringspartiet. Bakgrunnen for hans Frp-sorti er den samme som for Johansen og Lund: Nordland Frps holdning i flyplass- og sykehussakene.

Mon tro om Frp-leder Sylvi Listhaug, som rett og slett dro rett forbi Mo i Rana på sin valgkampturné, innerst inne tenker at det egentlig har vært en god idé for partiet å fremmedgjøre seg og gjøre seg irrelevant i Nord-Norges tredje største by?

At Nordland Frps holdning til sykehus og flyplass har vært verdt det?

Les også

Nina Veronica (32) ble plutselig partileder midt i valgkampen etter Frp-bråk: – Det er utfordrende å bli leder etter alt som har hendt

Hvis Søttar etter 13. september må forlate Stortinget, vil Johansen og Lund garantert konkludere med at det var verdt å bli ekskludert for.

– Dette er klart en handling som har skadet partiet og partiets tillitsvalgtes omdømme. Dette kan gi negative konsekvenser for Frp ved stortingsvalget 2021, var beskjeden fra fylkespartiet da eksklusjonsvedtaket kom.

De negative konsekvensene lever nok de to ekskluderte, og mange med dem, meget godt med

Kommentarer til denne saken