Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan vil Mo i Rana og Ranasamfunnet utvikle seg?

En oppfordring til dagens politikere i Rana: Sett i gang bygging av et kulturhus, skriver Snorre Petersen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sist onsdag hadde sokneprest Leif Larssen i Yttern kirke invitert til samtale og debatt om flyplass, hoppbakker, turisme og hvilke verdier Rana-samfunnet skulle bygge på videre i årene som kommer. Med seg hadde han det han kalte et A-lag av paneldeltakere, alt fra ordfører og varaordfører, industri, RU, Freyr, flyplassgeneral og kirkeverge.

På veien til møtet kjørte jeg forbi Norges flotteste og nyeste hoppanlegg, et flombelyst fotballstadium og flere idrettshaller. De som er engasjert i idrett har fått til veldig mange fin anlegg i Rana de siste åra. Her skal heller ikke glemmes vårt nye museum og Vitensenter. Ære være disse engasjerte ildsjelene som har stått i spissen for dette. De utgjør en stor ressurs for lokalsamfunnet og er til stor inspirasjon for mange i kommunen.

Så til møtet i kirka. Her ble det orientert om hva som nå vil skje i Rana de neste åra og de muligheter og utfordringer som Ranasamfunnet vil stå overfor i forbindelse mad bl.a. Freyrs nye batterifabrikk. Før og under møtet ble vi servert flotte musikalske innslag av dyktige musikere og her er det mitt engasjement kommer inn. Det snakkes om en befolkningsvekst de neste åra på ca. 5.000 innbyggere og mye av det kommer som en følge av etablering av batterifabrikken. Nye folk fra forskjellige kulturer vil etter det jeg forstår, bli ansatt i den nye fabrikken og utfordringen blir hvordan vi skal ta i mot disse og sørge for at de blir vel integrert og trives i Ranasamfunnet og bli boende her.

Les også

Leif prest åpner kirka for debatt om hoppbakker, flyplass og verdier: – Jeg opplever en Klondyke-stemning, det snakkes om overalt

Fra panelets side ble det trukket fram den flotte naturen vi har med muligheter både til fjells og til kysten, idrettsanlegg og vår evne til å være imøtekommende overfor nye borgere. Ikke et ord ble nevnt om eventuelle muligheter sang-, dans- og musikklivet hadde i denne sammenheng.

Her er jeg ved kjernepunktet. Det kommer folk fra mer urbane strøk enn Mo i Rana og som antagelig er vant til et rikt og variert kulturliv når det gjelder sang, dans og musikk. Større oppsetninger som orkesterkonserter, musikaler osv. er pr. i dag en umulighet i Rana. Vi har ikke de fasiliteter som er nødvendig til å huse slike arrangement. Vi mangler rett og slett et godt kulturhus med gode akustiske fasiliteter og greie scenemuligheter. Riktignok har vi mindre lokaliteter, og flott er det, men et kulturhus med konsertsal og stor scene mangler vi fortsatt i Mo i Rana.

Kulturhusproblematikken har vært en gjenganger nesten så lenge jeg kan huske ( og det begynner å bli noen år, faktisk lengre en flyplassengasjementet ).Utallige forslag om etablering og plassering til et slikt bygg er fremmet og forkastet, eller nedstemt i kommunestyret med begrunnelse at pengene skulle brukes til noe annet. Muligheten til å få et kulturkvartal i byen der teateret, kinoen og samfunnshuset ble samordnet, ble i sin tid fremmet av Rana Musikkråd. Kulturhussaken svever fremdeles ennå i det blå.

Når vi i Rana tar sikte på å integrere nye samfunnsborgere fra forskjellige deler og kulturer i verden, tror jeg bygging av et kulturhus kan være en viktig del av dette. Trivsel for hele familien, både barn, ungdom og voksne vil øke sjansene for at de blir boende i Rana. Som et apropos til det som er nevnt ovenfor kan nevnes at både Mosjøen og Sandnessjøen har veletablerte kulturhus.

Så en oppfordring til dagens politikere i Rana: Sett i gang bygging av et kulturhus vi i Rana kan være stolte av og som helt sikkert vil være til glede for både dagens innbyggere og de nye som etter hvert vil komme hit til oss.

mvh

Snorre Petersen

ES: Flott Leif Larssen at du tok med musikken i møtet. Skulle ønske flere møtearrangører gjorde det samme.

Kommentarer til denne saken