To helt utrolige år

Jeg tenker ikke på pandemien, fordi den har vært en nedtur for veldig mange i løpet av de to siste årene. Covid- 19, Delta og Omikron, og alle som på ulikt vis har blitt rammet, hadde fortjent en egen kronikk, men ikke denne gang.

Ved inngangen til et nytt år velger jeg å se tilbake på to ubeskrivelige år som for meg; på tross av pandemi, tiltak, nedstengning og sosial isolasjon, har vært en kilde til glede, inspirasjon, mental hygiene, begeistring og oppturer, gang på gang! Jeg fristes til å bruke ord fra prestevokabularet; Det er et mirakel, et under og man må klype seg i armen for å skjønne hvor stort det er! Hva tenker jeg på? Jo, Norges- og en Nordens aller beste fotballklubber: Bodø Glimt!

Jeg tar med noen tall og litt statistikk for å underbygge den spektakulære reisen superlaget fra Bodø nå er inne i. I 2019 tok Bodø Glimt sølv i Eliteserien med 54 poeng, 14 poeng bak Molde som vant.

Året 2020 ble en triumfferd uten sidestykke i fotball Norge.

De cruiset gjennom Eliteserien hvor de vant 26 av 30 kamper, spilte tre uavgjorte og tapte bare en kamp. Laget endte opp med en målforskjell på 103- 32, dvs. 71 plussmål og totalt 81 poeng. 19 poeng foran Molde som ble toer. Dette er tall som ikke skal være mulig, og antakelig en prestasjon som aldri vil bli kopiert i Eliteserien.

Etter gullsesongen selger klubben hele angrepsrekka med Jens Petter Hauge, Kasper Junker og Philip Zinkernagel. I 2020 famlet fotballekspertene etter ord for å beskrive prestasjonen til Bodø Glimt, superlativene var oppbrukt. Da angrepsrekka dro til utlandet fikk Tv-ekspertene pusten tilbake, og var sikre i sin sak; Glimt havner lenger ned på tabellen til neste år, altså sesongen 2021. Ingen, absolutt ingen trodde på at Bodø Glimt hadde muligheter til å kopiere suksessen fra 2020.

Men ut av spillergruppen trekkes det fram nye gullkort; Amahl Pellegrino, Ola Solbakken og Erik Botheim utgjør den nye angrepsrekken. Bodø Glimt vinner Eliteserien i 2021 med 63 poeng etter en spennende sluttspurt med Molde som havner på 60 poeng.

Å gjenskape suksess er vanskelig,

..men Glimt klarte det. Derfor rangeres gullet i 2021 som større enn gullet i 2020! Nå registrerer jeg at Tv- ekspertene har tippet Bodø Glimt på førsteplass i 2022, og det gjør de helt rett i.

De to siste årene har jeg sett fram til og gruet meg til hver Glimt-kamp. Jeg har hengt opp Glimt-flagget på verandaen, satt meg i godstolen for å se de gule heltene spille; med håp om en ny seier, og samtidig kjent på angst for at de skulle tape. Det har vært høylytt roping og skriking på hjemmebane; NEEEI::!!! ..YEEESSS!! Kommentarer i alle retninger. En reise i følelser fra den dypeste dalbunn til den vakreste topp. Heldigvis: Fjelltoppene har blitt mange og utsikten har vært fenomenal! Enkelte kamper har startet bra, andre dårlig, Bodø Glimt har ligget under, men alltid kommet tilbake, reist seg som en fugl Føniks og plukket poeng etter poeng, og mesteparten av kampene har de vunnet.

Jeg slår på radioen og holder på å kjøre i grøfta...

Torsdag 21. oktober sitter jeg i bilen på vei hjem fra menighetsrådsmøte i Ytteren kirke. Møtet gjorde vi raskt unna fordi Glimt skulle spille storkamp i Conference Leaque mot Roma på Aspmyra. Jeg slår på radioen og holder på å kjøre i grøfta da jeg skjønner at Bodø Glimt leder 2-0 etter knappe 20 minutters spill! Denne kvelden sender Bodø Glimt sjokkbølger gjennom fotball-Europa etter å ha nedsablet Roma 6-1, og gitt den legendariske treneren Mourinho en av sine verste tap. Ever!

Denne kampen gav meg en slags ut av kroppen opplevelse. I dagene etterpå svevde jeg i en egen dimensjon, mens jeg stadig vekk nynnet på refrenget i sangen; «De Umulige» av Sigvart Dagsland, sitat;

Men her komme me

Hånd i hånd med

De utrolige

me ska få te det umuliga

Og me må gjørr det utroliga.

4. november i Roma spiller Glimt 2- 2 mot Roma, og det er bare marginene som hindrer dem fra å vinne. Bodø Glimt blir til slutt nummer to i sin gruppe og skal nå møte Celtic i playoff til åttedelsfinalen i Conference Leaque, kampene spilles 17.- og 24. februar 2022.

Æ har trua, jeg tror at Glimt kan vinne begge kampene mot Celtic og faktisk gå hele veien i turneringen, selv uten Patrick Berg, Fredrik Bjørkan og Erik Botheim på laget.

Han løfter og bekrefter alle i klubben!

Tyngdepunktet i fotball Norge har flytte seg fra Trondheim til Bodø. Alle snakker om prestasjonene til fotballklubben i Bodø. Ikke bare i Norge og Europa, men i hele verden er «de gule fra Bodø» blitt lagt merke til, Ja, laget fra Bodø er også blitt omtalt i New York Times. Alle fotballeksperter skal til Bodø, og alle skal nå lære av det Bodø Glimt har gjort!

Jeg har fulgt såpass med at jeg vet at det over år har blitt bygd stein på stein med et verdifundament som nå gjennomsyrer alt som skjer i klubben. Den store «Maestro», treneren; Kjetil Knudsen, fremhever dette i hvert eneste intervju. Han snakker om fellesskapet, teamet han jobber sammen med, han løfter og bekrefter alle i klubben, skryter av spillegruppen og snakker om verdiene. Og da er det to ord som går igjen: Prestasjon og utvikling!

Både Ulrik Saltnes og Patrick Berg har mange ganger blitt intervjuet etter gode kamper hvor Glimt har vunnet stort, men hva snakker de om; Jo, prestasjonen var ikke god nok, tross seier! Er det rart Glimt tar gull.

Så er det nå engang slik i denne verden; at jobber man med de rette tingene så får man ofte godt betalt. Både i form av et dryss med priser og utmerkelser til spillere, trener og klubb, men også god økonomi. Spill i Europa gir gevinst i form av bonuser og spillere som får vist seg fram. Resultat: Millionene strømmer inn i klubbkassen og sikrer at Bodø Glimt kan tenke langsiktig og bygge et enda sterkere fundament for fremtiden.

Ved inngangen til det nye året kan vi alle lære litt av kulturen og verdiene i Bodø Glimt. Ikke minst dette å bekrefte hverandre, se hverandre og fram snakke dem vi lever og jobber sammen med.

Da gjør vi hverandre gode.

Jeg ønsker alle et vakkert nytt år!

Leif Larssen,
Sokneprest i Nord-Rana