Det er Sverre Amundsen i foreningen «Gamle stier og allfarveier over Mofjellet» som forteller at foreningen når har fått laget en kartoversikt over den gamle Svenskveien.

Denne oversikten, som viser veien over Mofjellet mellom Hammeren og Akersvatnet, er satt på en kartplate som førstkommende søndag vil bli satt opp på Skistua i Rana.

– Samekomisjonæren Aron Norman tegnet det første kartet av Ranen i 1742. Samtidig tegnet han inn ferdselsveien over Mofjellet, Hammeren - Akersvatnet og videre inn til Sverige. Kartet fra 1742 viser stien tydelig fra Nergrøbben opp til Hammeren forbi den øverste gården i Hammeren og over fjellet, meddeler Amundsen, og fortsetter:

– Petter Dass nevner stien i 1685 i sølvbergrimet om ferdsel over fjellet fra Hammeren. Hammeren var et knutepunkt langt tilbake i tid da man skulle over til Sverige.

Foreningen «Gamle stier og allfarveier over Mofjellet» inviterer videre til en koseprat på Skistua søndag i forbindelse med oppsettingen av kartplata.

Les også:

Les også

Man kan trygt si at ingen ranværinger var som Johannes. Han «møtte» djevelen, smurte seg inn i tran og gikk barbeint om sommeren. Han reiste til og med til Oslo for å få audiens hos Kongen