Gå til sidens hovedinnhold

Nå koker det: Ulsom ligger i teten etter at lederen kjørte feil

Artikkelen er over 3 år gammel

Joar Leifseth Ulsom er kommet ned til Beringhavet, og tok en mye kortere pause enn lederen Nicolas Petit.

Oppdatert 19.39: Petit har kjørt feil. Han og Ulsom er inne i en heftig snøstorm, men nordmannen har tatt igjen forspranget. De kjører hver sine sporvalg, men Ulsom leder for øyeblikket.

Oppdatert 13.57: Ulsom er i gang igjen ut fra Shaktoolik. Han er tre og en halv time bak Petit og cirka en time bak Seavey. Ulsom tok nesten tre timers pause i Shaktoolik.

Oppdatert 13.20: Mitch Seavey har kjørt ut fra Shaktoolik før Ulsom, og dermed er Umsom på tredjeplass. Seavey er to og en halv time bak Petit.

Oppdatert 12.00: Joar Leifseth Ulsom er kommet til Shaktoolik. Han er fortsatt nummer to. Har kjørt inn fem minutter på Petit fra siste sjekkpunkt og er en time og 20 minutter bak. Mitch Seavey er fortsatt nummer tre, og er en time og 20 minutter bak Ulsom.

Oppdatert 10.50: Nicolas Petit har kommet til sjekkpunktet Shaktoolik og har der tatt en hvile på 34 minutter før han kjørte videre.

På strekningen mellom Kaltag og Unalakleet, der Iditarod-deltakerne kommer ned til kysten, kjørte Joar Leifseth Ulsom fra Rana trekk- og brukshundklubb nesten fire og en halv time saktere enn Nicolas Petit som leder. Dette i hovedsak fordi Ulsom hvilte ute i løypa.

Men inne på sjekkpunktet tok Ulsom en mye kortere pause, slik at han passerte ut fra Unalakleet en time og 25 minutter bak Petit på 2. plass.

Fjorårets vinner Mitch Seavey er nummer tre, han kjørte ut fra Unalakleet like under en time bak Ulsom.

Bare en time bak

Men selv om det lenge har sett ut til at disse tre skal fordele pallplassene seg mellom, er Ray Redington Jr. og Peter Kaiser bare en time bak Seavey ut fra Unalakleet. Det vil si to timer bak Ulsom.

Når det fortsatt er 420 km igjen til målgang i Nome, er det såpass jevnt mellom de fem første at plasseringene dem mellom kan bli hva som helst. Opp langs Beringhavet er det ofte mye vind, og gjerne blant de tøffeste strekkene på løypa. I 2014 da Ulsom ble nummer fire i sitt andre løp, blåste det orkan på slutten av løpet. Mange kjørere måtte såke ly, mens Ulsom sto i orkanen og kjørte forbi mange.

Nicolas Petit sa til Alaska Daily News mens han var i Unalakleet at han ikke føler seg sikker på seier.

– Det er veldig kvalifiserte hundekjørere bak meg, sier Petit, som særlig sikter til Mitch Seavey.

Første gang siden 2011

Hvis 38 år gamle Petit, født i Frankrike, skulle vinne, blir det første gang siden 2011 at vinneren av Iditarod ikke heter Seavey. Mitch Seaveys sønn Dallas Seavey vant i fjor. Han er ikke med i år.

Petit ble forbikjørt av Seavey og Ulsom tidligere i løypa på det lange strekket mellom Grayson og Kaltag mens han lå ute i villmarka og sov.

Les også

Har tenkt å satse offensivt fra start: – Jeg håper at jeg kan kjempe om førsteplassen

 

– Jeg merket ikke engang at Mitch kjørte forbi, det sov jeg gjennom. Men jeg tror det vekte meg opp og så fikk jeg øye på at Joar Ulsom kom. Da var det bare å kjøre på igjen, sier Petit.

Og det har han gjort til de grader...

Til samme avis sier 58 år gamle Mitch Seavey at han er veldig sår og sliten. Han sier at det har vært et veldig hardt løp på grunn av løs snø som gjør at han må kjempe mer på sleden enn om det er tørr og hard snø og hundene drar sleden raskere.

Hundene gjør det bra

Ulsom tok også en kjapp prat med Alaska Daily News i Unalakleet, og trekker som alltid fram hundene.

– Hundene gjør det veldig bra, og jeg har fortsatt 13 på spannet. Det går ganske godt, sier Ulsom.

Petit har 12 hunder igjen på spannet, mens Seavey kjører med 11 hunder.

Kommentarer til denne saken