Gå til sidens hovedinnhold

Ikke kødd med sykehusene våre! – Med ett sykehus frykter jeg at noen flere må dø på veien dit

Artikkelen er over 1 år gammel

LESERBREV Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kreftene som ønsker å erstatte de tre sykehusene på Helgeland med ett, er sterke. Og tidspunktet for avgjørelse er sagt å være nær. For oss som er redselslagne ved tanken på å miste lokalsykehuset vårt, er det desto viktigere med klar tale.

Vi vet at alle helgelendinger i dag har en transportvei til sykehuset som kan gjøres unna på en halvtime eller mindre når minuttene teller og værgudene er sånn noenlunde med oss. På øyene og i sør har vi ambulansehelikopter som gjør at også vi når fram.

Halvparten får lengre vei

Vi vet også at dersom vi blir sittende igjen med ett sykehus, vil over halvparten av oss få vesentlig lengre transportvei – uansett hvor det ene sykehuset legges. Dette er et åpenbart og ugjendrivelig faktum. Og det er ikke i vår makt å gjøre noe med det – med mindre vi alle klumper oss sammen rundt det ene sykehuset.

Den etter mitt syn viktigste funksjonen til nærsykehuset er å redde liv når liv reddes kan. Det er først når vi er framme på sykehuset at det kan utføres keisersnitt, operasjon for sprukken magesekk eller PCI ved hjerteinfarkt – og mange, mange andre livreddende tiltak. Det er imidlertid tiden før vi er kommet til sykehuset som er farlig. Det er de minuttene som teller, og det er de som er avgjørende for om vi kan dra nytte av sykehusets innsats, eller om vi dør.

Umulig å kutte avstandene

Det finnes selvsagt viktige tiltak som kan bidra til å øke vår overlevelsessjanse når liv står på spill. Hvor rask og kyndig hjelp vi får før vi kommer til sykehuset (prehospitale tjenester), og hvor kyndig hjelp vi får på sykehuset, er naturligvis avgjørende. Og disse faktorene kan vi påvirke og forbedre på mange ulike vis. Men avstandene kan vi ikke gjøre noe med. Og det er knapt noen god grunn til å tro at vi i overskuelig framtid vil kunne gjøre unna turen mellom Brønnøysund og Mo, eller mellom Træna og Holandsvika, på vesentlig kortere tid enn i dag.

Den etter mitt syn viktigste funksjonen til nærsykehuset er å redde liv når liv reddes kan

Bjørnar Olaisen Beboer på Lovund

Min konklusjon blir derfor: Erstatter man dagens tre sykehus på Helgeland med ett, vil det føre til lengre transporttid for de fleste av oss. Dermed må noen flere dø på veien til sykehuset. Dette er prisen man må betale for å sentralisere sykehusene våre. Helgelendingene har etter mitt syn krav på at de som tar en slik beslutning, også må bevise at denne konklusjonen er feil.

Bjørnar Olaisen

beboer på Lovund


Kommentarer til denne saken