De som flytter hit må vi sørge for blir her. I dag er «utvandringen» for stor

Indeks Nordland forteller oss at det er fullt mulig at det kommer nye industrietableringer i Mo industripark. Foto: Harald Mathiassen

Indeks Nordland forteller oss at det er fullt mulig at det kommer nye industrietableringer i Mo industripark. Foto: Harald Mathiassen

Artikkelen er over 5 år gammel

Rana Blad mener Helgeland trenger nye store bedriftsetableringer som tiltrekker seg arbeidskraft.

DEL

Dagens lederDet har gått så det suser på Helgeland i 2014. Slik vil det fortsette også i 2015 skal vi tro Indeks Nordland.

Totalomsetninga i fylket som sådan øker og da spesielt eksportomsetninga. Vi snakker her om flere titalls milliarder kroner.

Spesielt er det havbruksnæringene og industrien som går godt. Indeks Nordland kunne også fortelle at Nordland går bedre enn landet for øvrig, der det er tendenser til stagnasjon og resesjon enkelte steder. Det ser altså lyst ut for oss nordlendinger i året som så vidt er startet, og kanskje spesielt godt kan det gå med Helgeland og helgelendingene fordi potensialet til mer vekst her er stort på grunn av rikelig tilgang på ressurser som mineraler og energi.

Men det finnes en del ankepunkter i det Indeks Nordland, anført av førsteamanuensis Erlend Bullvåg fra Handelshøgskolen UIN, kunne fortelle først i Bodø onsdag og på Campus Helgeland i går.

Når han dykker lenger ned i indekstallene sine så har Nordland og Helgeland utfordringer med for lavt tempo i jobbskapingen det vil si at det ikke skapes mange nok nye jobber fort nok. I tillegg er ikke befolkningsveksten tilstrekkelig. Det vi trenger er nye store bedriftsetableringer, både i offentlig og privat sektor, som tiltrekker seg arbeidskraft og sørger for tilflytting av mennesker i rett alder og med rett kompetanse for å forsterke veksten vi opplever.

Og de som flytter hit må vi sørge for blir her. I dag er «utvandringen» for stor. I tillegg er det også slik at det på Helgeland er vekst rundt regionsentraene Mo i Rana, Sandnessjøen og Brønnøysund. I Mosjøen peker dessverre pilene feil vei.

Det er en utfordring ikke bare for Vefsn og omkringliggende kommuner, men for Helgeland som næringsregion som sådan. Forholdene og vilkårene for å få til en enda sterkere vekst på Helgeland ligger til rette hvis regionen evner å samle seg om gode prosjekter til felles beste.

Det må mer samarbeid til, og skapes en felles omforent front mot sentrale politiske miljøer og beslutningsorganer.

I tillegg registrerer vi med glede at bildet fra Indeks Nordland av at det går godt understøttes av gladmeldinger fra både himmel og hav. Mo i Rana lufthavn fortsetter å vokse når det gjelder antall passasjerer, og er alene om det på Helgeland. Havnene i Mo i Rana går også så det suser med mer trafikk og større omsetning det meldes om et rekordår.

Kursen i 2015 er på mange måter satt og utfordringen er å få den til å bli sterkere enn det prognosene tilsier. De naturgitte betingelsene for å få det til er til stede i Rana spesielt og på Helgeland generelt. Vi kan industri, havbruk og fiskeri men har evner og muligheter til enda mer bare viljen til risiko er til stede.

Det hadde unektelig vært moro om vi i løpet av 2015 kunne få fortelle om at det kommer nye industrietableringer i Mo Industripark, bygging av datalagringssenter og mere til lokalt. Indeks Nordland forteller oss at det er fullt mulig, men at Rana og Helgeland har en jobb å gjøre for å få forløst sitt potensial.

Vi regner med noen tar den utfordringa på strak arm.

Ønsker du å holde deg oppdatert på hva som skjer på Helgeland? Følg Rana Blad på Facebook og få lokale nyheter og meninger rett i din nyhetsfeed.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags