Etter to år med pandemi har aktiviteten på idrettsarenaene tatt seg opp, og det har igjen vært mange fin idrettsprestasjoner av både individuelle utøvere og lagspillere, på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå.

Avstemningen er en tradisjon i Rana Blad siden 2002. Opp gjennom årene har utøvere fra mange ulike idretter vunnet pokalen, som vinneren får til odel og eie.

I vår nominering ser vi ikke bare på resultater som er oppnådd, men framgang fra tidligere år blir ekstra belønnet.

Fristen for å stemme er lørdag 31. desember ved midnatt. Du kan stemme ved å følge lenken nederst i saken.

Dette er de nominerte:


Ingrid Sandhei Bjørklund

Sprangrytteren fra Polarsirkelen Hestesportklubb er i ferd med å ta den lokale sprangsporten til nye høyder, også internasjonalt. I fjor fikk hun også plass på juniorlandslaget. At det var fortjent har hun vist ved å vinne årets utendørs-NM, mens det ble bronse innendørs.


Preben Horven

Langrennsløperen fra B&Y IL har over år vært i toppen i sin juniorklasse. I år er han førsteårsjunior og er en del av Team Nord-Norge. I norgescupen sammenlagt var han helt suveren. Juniorstjernen har hatt den beste skivinteren noensinne med seire i tre av de ti norgescuprennene, junior-VM-deltakelse og sølv i junior-VM.

Martin Bjørnbak

Molde-spilleren har hatt mye å glede seg over denne sesongen. Molde vant ikke bare serien suverent, de kom også langt i Europa. Midtstopperen fra Bjerka og med ei fortid i blant annet Stålkameratene, har vært kaptein på årets Molde-lag, men har også vært inn og ut av laget på grunn av en skade.

Erik Leiråmo

Etter mange år uten gode lokale kombinertløpere, gror det godt blant de yngre. B&Y ILs Erik Leiråmo er den som så langt har markert seg mest. I februar deltok han i Hovedlandsrennet i Holmenkollen, det som er et NM for klassen 14 og 15 år. Ikke bare stilte han opp, han knuste resten av feltet. Men han ga seg ikke med det. Han stilte også i hopprennet - og vant.

Kasper Å. Kalkenberg

Skiskytingen står sterkt i Rana og har gjort det i mange år. Og det kommer stadig opp nye løpere som hevder seg nasjonalt. Skonseng ULs Kasper Ågheim Kalkenberg har nærmest vært uslåelig i sin klasse i flere sesonger. I vinter vant han nesten alt han stilte opp i, ikke minst NM og NM i rulleskiskyting. Ikke minst banket han de fleste i de to klassene over ham.

Marthe K. Johansen

B&Y ILs Marthe Kråkstad Johansen har vært en av de mest lovende skiskytterne i landet gjennom mange år. Nå er hun rundet 23 år og er på utviklingslandslaget. I vinter viste hun at hun har tatt nye steg, og det toppet seg da hun vant NM i rulleskiskyting i september. Men ikke nok med det. Hun åpnet sesongen med en 2. plass i ett av de to løpene på Sjusjøen, før hun slo til med to strake seire i årets to første IBU-renn (B-verdenscup).

Wiggo Dalmo

Wiggo Dalmo har satt baneracingen på kartet igjen i Rana. Ikke bare ved at han har bidratt til at asfaltracingen er tilbake på ACR, men også som fører. Denne sesongen har han kjørt 15 løp med sin Audi R8 i GT 1-klassen i racing-NM. Samtlige er vunnet og med det en suveren NM-tittel. – En multismart og meget taktisk sjåfør, mener mekaniker Rolf Arnestad.

B&Y IL damer

B&Y ILs damelag i fotball har vært Ranas stolthet på damesiden i en årrekke. Laget har spilt i 2. divisjon i Nordland i «alle» år, men aldri tatt steget opp en divisjon eller nivå. Før i år. Da kom laget i posisjon til å spille kvalifisering til 1. divisjon. Men vel så viktig. Norges Fotballforbund legger om divisjonssystemet og innfører to allnorske 2. divisjonsavdelinger. Den blir B&Y IL nå en del av, og det første lokale damelaget som får en slik sjanse.

Inger Blikra

Superveteranen i styrkeløft, Inger Blikra, fornekter seg ikke. Det er gått mange år siden hun som første norske utøver uansett idrett passerte 100 mesterskapsmedaljer. I år deltok løfteren fra Rana Kraftsportklubb blant annet i VM i styrkeløft for veteraner, i klasse veteran 60–69 år, inntil 84 kilo. Her satte hun tre verdensrekorder på under en time. Så kom det to nye.

Alexander Iversen

Alexandrer Iversen har herjet på banen for både Mo IL og Stålkameratene - og Rana FK. Etter en liten pause fra storsatsingen var han tilbake for fullt i Rana FK denne sesongen. Og Alex skal ha en god del av æren for at laget til slutt endte på en komfortabel 7. plass og nå kan sette inn et ekstra gir i satsingen foran 2023-sesongen. Han endte med 17 mål og ble med det nummer to på toppscorerlista i 3. divisjon, avdeling 5.

Her kan du stemme på Årets idrettsnavn 2022

Tidligere vinnere av Årets idrettsnavn:

2002: Karianne Bjellånes, fotball/langrenn

2003: Stefan Åeng, roadracing

2004: Kim Arne Sletten, roadracing

2005: Carina Langfjell, fotball

2006: Inger Blikra, styrkeløft

2007: Linn Christina Aalefjær, håndball

2008: Bjørn Dalskjær Kristiansen, hundekjøring

2009: Kim Arne Sletten, roadracing

2010: Vegar Bergli, skiskyting

2011: Vilde Gjesbakk, friidrett

2012: Ingrid Boldermo, scootercross

2013: Joar Leifseth Ulsom, hundekjøring

2014: Martin Sæterhaug, karate

2015: Joar Leifseth Ulsom, hundekjøring

2016: Julian Halsøy, karate

2017: Fredrik Gjesbakk, skiskyting

2018: Martin Alfheim, skiskyting

2019: Kaja Remmen, skyting

2020: Ingen utdeling

2021: Ingrid Sandhei Bjørklund