Gå til sidens hovedinnhold

Det er krevende til tider. Man må lære seg å leve på nytt, og enkle ting som å spise og kle på seg blir ei utfordring

Artikkelen er over 5 år gammel

I slutten av august sender TV2 fra Sunnaas sykehus i forbindelse med en innsamlingsaksjon. Dette sykehuset har betydd mye for Malin Kvåle.

For det er gjennom Sunnaasstiftelsen denne TV-aksjonen har blitt til, og den har fått navnet «Aksjon Sunnaas – fra tragedier til mirakler».

Til denne aksjonen som blir direktesendt av TV2 den 22. august stiller Malin Kvåle mer enn gjerne opp, da hun selv har hatt stor hjelp i stiftelsen. Og derfor vil hun nå samle inn penger til ny forskning, teknologi og aktivitet i regi av Sunnaasstiftelsen.

Hun ble rammet av tragedien i 2013 da hun på en fest brakk nakken på to steder. Det førte til at hun ble lam og ble sittende i rullestol.

På sekunder ble livet snudd opp ned for jenta fra Rana, og hun var nødt til å takle helt nye utfordringer i hverdagen.

– Det er krevende til tider. Man må lære seg å leve på nytt, og enkle ting som å spise og kle på seg blir ei utfordring, forklarer hun.

Oppsøkte stiftelsen

Det nye livet er fortsatt vanskelig til tider, men det var enda verre i tiden etter ulykken. Det fikk henne til å benytte seg av tilbudet gjennom Sunnaasstiftelsen.

– Hovedgrunnen til at jeg ville komme i kontakt med dem, var fordi jeg ikke kjente noen jeg kunne dele sorgen med, forteller hun.

For selv om både familie og venner har vært til stede, trengte hun noen i samme situasjon å bli kjent med.

– Det har vært veldig bra for meg å møte andre som lever på samme måte. Jeg ville lære av andre for at det skulle hjelpe meg videre i hverdagen.

– Dette har jeg også lært, og det går mye bedre å takle dagene. Men det har også gjort at jeg har fått meg venner for livet, som jeg stadig vekk er i kontakt med. Det har gjort at det er mulig for meg å leve et fullverdig liv, selv om det ikke var slik jeg hadde tenkt det skulle bli, legger hun til.

Sunnaasstiftelsen har eksistert siden 2006, og ble etablert av privatpersoner for å hjelpe pasienter som trenger mer enn det det offentlige kan gi dem.

Gjennom et tett samarbeid med Sunnaas sykehus, sørger de blant annet for å gi pasienter et bedre liv gjennom bevilgning av penger til ulike prosjekter, forskning og velferdstilbud.

Fikk TV-aksjonen

Nå har altså TV2 valgt å bruke høstens TV-aksjon på å hjelpe mennesker som har vært utsatt for alvorlig sykdom eller skade.

Innsamlingen skal blant annet være med på å finansiere flere prosjekter som vil gjøre livet lettere for de hardest rammede pasientene. Eksempler på dette er virtuell spillteknologi og robotteknologi.

– Dette vil gi barn og voksne helt nye muligheter til å leve aktive, gode liv til tross for alvorlig sykdom eller skade. Teknologien utvikler seg raskt og for å henge med på utviklingen, trenger vi midler ut over det det offentlige bevilger, sier stiftelsens leder Marianne Holth Dybwad i en artikkel på deres egen hjemmeside.

Som et bidrag til aksjonen gikk Kvåle blant annet med på å lage en video som etter hvert skal deles på sosiale medier.

– Jeg synes det gikk helt greit å lage en liten video, sier hun og legger til at hun ikke er redd for å komme på TV.

Hun forteller også at det går bedre og bedre med henne, og hun er nå til og med på tur ut i jobb.

– Det går veldig mye bedre. Jeg er på vei ut i jobb, jeg har fått meg en ordentlig leilighet som gjør det lettere for meg. I tillegg har jeg gått til anskaffelse av hund, så jeg ser mye lysere på livet nå.

For det har vært en kamp å komme dit hun er i dag.

– Jeg har vært nær å gi opp mange ganger, men møtet med stiftelsen har gitt meg ny giv, avslutter Kvåle.

Kommentarer til denne saken