Det sier daglig leder i Rana Frivilligsentral, Tor Anders Rasmussen, frivilligkoordinator Elise Evanger, familiekoordinator i Home Start, Wenche Gjesbakk og daglig leder i Termik Rana, Veronica Andersen.

Til sammen utgjør de komiteen som i Frivillighetens år 2022 arrangerer Frivillighetens dag 24. november. De slår på stortromma for anledningen og har lagt et program som bør finne gehør hos mange.

– Først til mølla

– Vi har leid Scandic Spektrum Meyergården for å få plass nok. Her har vi tegnet inn 53 standplasser som lokale lag og foreninger mot en liten sum kan leie for å vise seg fram på Frivillighetens dag. Med over 200 invitasjoner sendt ut til, er det prinsippet først til mølla som gjelder. Vi merker allerede god interesse, forklarer Tor Anders Rasmussen og legger til:

– Fristen for påmelding er 7. november, for øvrig samme frist som vi har satt for å melde inn kandidater til frivillighetens pris. Hvem som får prisen, blir kjent og delt ut under feiringen av frivilligheten.

På storskjerm i salen vil det rullere informasjon om de ulike lagene og foreningene – det være seg humanitær, idrett eller kultur – som har kjøpt seg standplass, på norsk og engelsk.

– Vi må gjøre oss synlig også for nye innbyggere som har flyttet hit enten de skyldes arbeid, studier eller mer dramatiske årsaker som flykt fra krig. Vi blir en stadig mer internasjonal kommune, og det må vi ta konsekvensen av, sier daglig leder i Termik Rana, Veronica Andersen.

Allsidig program

Programmet for dagen er ikke helt lagt, men det blir underholdning og utdeling av frivilligpris. Dessuten skal frivilligstrategien presenteres av kommuneplanlegger i Rana, Gro Sæten.

– Vi åpner dørene for publikum fra midt på dagen 24. november og til dagsrevytid. Mot slutten av arrangementet rocker vi opp enda et hakk når bandet Evi entrer scenen. På frivillighetens dag, stiller alle opp frivillig og det setter vi stor pris på, sier Rasmussen og Andersen.

Musikkbandet Evi som består av Hans-Marius Øverland (tromme), Kristian Granheim (gitar/vokal), Tom Andersen (gitar), Håvar Bjørknes (bass) og Maria Piel (fiolin), er smigret over å bli spurt om å delta.

– Jeg hørte dere på Verket i sommer, og ble begeistret, kommenterer Tor Anders Rasmussen.

Kultur- og musikkarbeidere er også ofte avhengig av at frivillige stiller opp når de skal på scenen, og det er ikke sjelden kulturen selv stiller opp frivillig for en god sak. Slik det trolig blir flere eksempler på i Spektrum 24. november.

– Vi startet bandet rett før pandemien, og ble truffet hardt av nedstengingen i kjølvannet av den. Men nå begynner det å løsne, sier Hans-Marius Øverland.

– Vi gleder oss til å spille på markeringen av Frivillighetens dag, og er spent på mottakelsen, supplerer Kristian Granheim.

De beskriver musikken de byr på som «rock med egenart, inspirert fra verdensmusikken». De lover tempo, og legger til at de er glad i improvisasjon.

– Følg oss gjerne

– Arrangementet holder på i noen timer, og vi regner med at folk kan bli sultne. Derfor er vi glade for at Aurora, kafeen på Scandic Meyergården, har åpent samtidig med oss. Der går det kan å kjøpe mat, forteller Veronica Andersen.

Frivilligkoordinator Elise Evanger oppfordrer de som vil vite mer om arrangementet, programmet for dagen eller for å melde sitt lag eller forening på stand, om å gå inn på Facebookbooksida «Frivillighetens dag Mo i Rana».

– Følg oss gjerne, sier Elise Evanger.

– Bli med på å feire frivilligheten og alle de frivillige som får hjulene til å gå rundt, ikke bare i Rana, men i hele Norge, sier Tor Anders Rasmussen, Veronica Andersen, Wenche Gjesbakk og Elise Evanger.

Fakta

  • 2022 er Frivillighetens år, og det er frivillignorge.no som koordinerer innsatsen rundt året.
  • Overordnede mål med året er å få flere nye med i frivilligheten, gjøre flere arenaer tilgjengelige og skape større kjennskap til merverdien frivillig sektor skaper i det norske samfunnet.
  • Frivillighetens dag markeres i Mo i Rana 24. november.
  • Det er over 200 frivillige lag og foreninger i Rana, innenfor områdene humanitær, idrett og kultur.