[Avisa Nordland] Hanssen fyller 62 år i januar og vil gå av med pensjon på nyåret. Han fortalte om sin beslutning på et allmøte i avisa onsdag.

– Det er naturlig å gi beskjed i god tid slik at styret kan starte jobben med rekruttering av min etterfølger, sier han.

Jan-Eirik Hanssen ble presentert som ny sjefredaktør i Avisa Nordland våren 2007. Bak seg hadde han journalist og redaktør-funksjoner i Lofotposten, Nordlandsposten, Nordlands Framtid og Avisa Nordland, foruten en periode i Nordlandsbanken for å bygge opp en profesjonell informasjonsavdeling.

- Det har vært et stort privilegium å lede en virksomhet som er så viktig for så mange hver eneste dag. Det er en fantastisk jobb. Du står midt i alt som skjer. Men det er også en krevende jobb. Som sjefredaktør har du det personlige og fulle ansvaret for alt som publiseres til alle døgnets tider. Jeg er takknemlig for tilliten jeg har hatt fra eiere, kolleger og forhåpentligvis også leserne, sier han.

- Blir det vemodig å slutte?

- Ja, helt klart. Det blir rart å skille lag med alle de flotte og dyktige medarbeiderne. I AN-huset har vi jobbet tett og godt sammen for å utvikle våre redaksjonelle og kommersielle produkter. Vi opplever å være relevant for våre lesere. Abonnementsveksten har vært sterk de siste årene. Vi har lykkes med digitaliseringen og har bygget et solid økonomisk fundament som skal sikre god og relevant lokaljournalistikk på ulike plattformer også i framtida.

Pappa og bestefar

- I fjor høst var du tilbake i din funksjon etter nesten ett års sykefravær og kamp mot kreftsykdom. Har sykdommen vært avgjørende for din beslutning?

- Det korte og ærlige svaret er ja. Jeg hadde en plan om å være i arbeid mye lengre og hadde ikke sett for meg at jeg skulle forlate arbeidslivet allerede som 62-åring. Et uheldig forløp medførte at kreften fikk utvikle seg og at prognosen for overlevelse ble forverret. Som mange andre har jeg fått erfare at livet forandrer seg med kreften. Selv om jeg er kreftfri nå må jeg bare erkjenne at jeg ikke lenger har energien og kraften som skal til for å lede utviklingen av mediehuset de neste årene, og tar nå konsekvensen av det, sier han.

Hanssen har i årene som AN-redaktør også hatt en rekke verv i mediebransjen. Han har ledet Nordnorsk Redaktørforening i seks år, vært styremedlem i Norsk Redaktørforening og leder for redaktørutvalget i Amedia. Han har også hatt styreverv i Rana Blad, Helgelendingen, Nordlys og Haugesunds Avis

- Har du rukket å tenke over hva du skal gjøre som pensjonist?

- Merete og jeg er heldige som har barn og fire barnebarn mellom ett og fem år, alle her i Bodø. Jeg vil være en nær og god farfar. Jeg skal trene, holde meg i form og gjøre mitt for å ta vare på helsa. Så blir det viktig å trene hodet også. Forhåpentligvis kan jeg bidra til samfunnet med min kompetanse i styreverv eller frivillig arbeid. Eller så får jeg spørre den nye redaktøren om jeg får lov å bidra med noen kommentarartikler innimellom. Vi får se. Fokuset nå er uansett å gjøre en best mulig jobb fram til jeg går av, og det er jo enda noen måneder til.

- Forbilde og strateg

Styreleder Ole Morten Ona Ringdal i Avisa Nordland beklager at Hanssen har bestemt seg for å slutte.

– Jan-Eirik har gjort en fantastisk jobb gjennom mange år i Avisa Nordland. Han er en engasjert leder som hele tiden har vært opptatt av utvikling. Han har bygget opp en velfungerende organisasjon, fått medarbeiderne med seg og skapt gode produkter og resultater. Han er en respektert redaktør som lyttes til, og han har en tydelig stemme i samfunnsdebatten. Blant redaktørene i Amedia har han en fremtredende posisjon, og hans synspunkter blir tillagt stor vekt, uttaler Ringdal.

Konsernsjef i Amedia, Anders Opdahl, sier at "dette ikke er en gledens dag".

- Avisa Nordland er et flaggskip i Amedia og en av de fineste avisene med sin unge alder. Jan-Eirik er den største aksjen i at alt har blitt så vellykket. Det hadde ikke hvem som helst klart. Han er en lagbygger både internt og lokalt i samfunnet, sier konsernsjefen - og beskriver betydningen Jan-Eirik Hanssen også har hatt utover Avisa Nordlands dekningsområder:

- Han er en klok rådgiver og en aktiv kraft i konsernet. Jan-Eirik er et forbilde og en strateg for veldig mange - alltid med et smil og et godt humør. Han er en nestor som setter skapet på plass og som fagmann har jeg lært veldig mye av han, fortsetter Opdahl - før han avrunder:

- Han er ikke bare sjefredaktør, men også en av de største pressepersoner i nordnorsk historie.

Styreleder Ringdal opplyser at det nå etableres et ansettelsesutvalg som skal lede arbeidet med å finne Hanssens etterfølger, og at stillingen vil bli utlyst i løpet av kort tid.