Gå til sidens hovedinnhold

JazzKamikaze tilbake på Hemnesberget: – Vi gleder oss voldsomt

Artikkelen er over 1 år gammel

I 2005 ble danske JazzKamikaze «Young Nordic Jazz Comets», og de ble derfor booket til Hemnesjazz 2006. Det skulle vise seg å bli en av de heftigste konsertene gjennom hele festivalens historie. I morgen er de tilbake på Hemnesberget, skriver arrangøren i en pressemelding.

Festivalens bookingansvarlige gjennom mange år, Magnar Skreslett, forteller at han i 2005 også hørte svært mye på Étienne M'Bappé og hans album «Su La Také».

– Jeg ble utrolig glad i det albumet, og vinteren 2006 tok jeg kontakt med hans booking-agent for å sjekke muligheten for å få bandet hans til festivalen. Utover våren ble agenten og jeg enige, inngikk en avtale, og Hemnesjazz kjøpte flybilletter for 7 personer tur/retur Paris–Mo i Rana.

Skrytebrev

På forsommeren 2006 reiste Skreslett til Kroatia på ferie. Mens han var der fikk han en melding fra agenten om at M'Bappé ville kansellere sitt oppdrag fordi en av musikerne hadde meldt forfall, og at han derfor ikke kunne stå for det musikalske uttrykket.

Dette kunne fort endt dyrt. De syv billettene mellom Paris og Mo i Rana var ikke refunderbare, og uten konsert ingen inntekter.

– Via agenten fikk jeg formidlet et brev til Étienne, der jeg forklarte hvor viktig det var at publikum fikk høre ham, og hvilken flott festival Hemnesjazz var. I skrytebrevet garanterte jeg også for et stort og engasjert publikum, forteller Skreslett.

Unge, fyrrige dansker

De danske ungdommene i JazzKamikaze spilte sin konsert i «Garasjen» to timer før Étienne M'Bappé skulle gå på naboscenen i «Bluesfabrikken».

– JazzKamikaze satte fullstendig fyr på «Garasjen», og publikum ville ikke slippe de. Bandets medlemmer var spillekåte, og sto på, humrer Skreslett.

– Étiennes svenske agent hadde også tatt turen til Hemnesberget, og vi var sammen på lydprøven. Den gikk greit, men da dørene åpnet og konserten startet kom det ingen.  Absolutt ingen. Med tanke på skrytebrevet Étienne hadde fått ville jeg helst bare gjemme meg, fortsetter han.

Sammen med agenten bestemte bookingsjefen seg for å utsette konserten et kvarter. Omsider avsluttet JazzKamikaze sin konsert, Bluesfabrikken fyltes raskt opp av godt oppvarmet publikum, og det ble en fantastisk konsert.

– Både musikerne og publikum kom og tok meg i handa og takket for den opplevelsen de hadde hatt, sier Skreslett.

– Nifst var det, men det endte heldigvis godt for alle, legger han til.

Danskene tilbake

På Hemnesjazz 2006 møttes Étiennes agent Annika og JazzKamikaze for første gang, og hun har siden vært agent for begge. Hemnes Jazzforum har i ettertid booket mange artister hos henne og Étienne gjestet også festivalen på ny i 2016.

Nå er det de fyrrige danskene som kommer tilbake til Hemnesberget. Denne gangen til klubbscenen på Jernvaren.

De turnerer verden rundt, og både imponerer og begeistrer publikum uansett hvor de spiller.

– Vi gleder oss voldsomt til å få høre JazzKamikaze igjen, 13 år etter at de tok helt av og spilte et par hundre publikummere til himmels, smiler Skreslett.

Kommentarer til denne saken