Gå til sidens hovedinnhold

Jeg deler frustrasjonen og fortvilelsen bønder over hele fylket uttrykker

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tilbake til forhandlingsbordet!

Jeg deler frustrasjonen og fortvilelsen bønder over hele fylket uttrykker over nedskaleringen av landbruket som skjer i Nordland og inntektsgapet landbruksnæringa opplever generelt. Nordland Kristelig Folkeparti er opptatt av at denne næringa skal ha bedre rammevilkår. Det er blant annet vi som har sikret at tilskuddene til norske matbønder faktisk har gått opp selv om FrP gikk inn i Solberg-regjeringen med mål om at de skulle halveres.

Det er slik at om du presser en sitron, så kommer det noe surt ut. Men KrF er ikke gul på den måten. Vi er ikke sure. Vi er opptatt av å styrke landbruket, slik vi alltid har vært det, men jeg må innrømme at jeg er bekymret. For når opposisjonspartiene driver valgkamp på forhandlingsinstituttet er det et brudd med enigheten som har vært rundt denne ordningen i norsk politikk. I 2017 ble bruddet i jordbruksforhandlingene returnert fra Stortinget tilbake til forhandlingpartene nettopp for å forhindre at forhandlingsinstituttet forvitrer ved at Stortinget overtar bondeorganisasjonens plass ved forhandlingsbordet.

Det er ingen andre land i verden hvor bøndenes egne organisasjoner årlig forhandler sine rammevilkår direkte med staten, og det er ikke slik at ordningen er fredet, for den har ikke et fulltallig Storting bak seg. Det er et unikt system, ikke et lønnsoppgjør, men en måte å fange opp hva som rører seg blant bøndene og å omdanne disse behovene om til praktisk politikk. Det skal både regjering, storting og norske bønder være stolt over.

Les også

Kirstin fortviler over lav inntekt som melkebonde: – Jeg har ikke lengre råd til å leie inn avløser og har null fritid

I fjor høst var jeg med under åpningen av Fagskolen for bærekraftige matopplevelser. Det navnet setter ord på bøndene i Nordland. For det er nettopp det disse gjør. De jobber for å gi folk bærekraftige matopplevelser, og det til for liten lønn. Derfor matchet regjeringen lønnskravet i år og KrF i regjering hadde sikret et godt forhandlingsrom slik at partene kunne forhandle videre om hva som skulle prioriteres framover. I et bærekraftsperspektiv er bruddet svært uheldig. For dersom vi skal sikre det den unike koblingen mellom næringa og staten kan gi av gevinster, må vi samarbeide for å nå målene. Partene må snakke sammen rundt kravene som er satt fram. Det vil gi en bærekraftig utvikling. Og så må vi se på tallene, sånn at bøndene, som har støvlene på, kan kjenne seg igjen i dem.

Opposisjonen på Stortinget har et stort ansvar nå for ikke å drive valgkamp på bekostning av bøndene. De bør sende saken fra Stortinget og tilbake til forhandlingsbordet. Da sikrer vi at vi kan gi forhandlingsinstituttet videre til neste generasjon som en unik arv av samarbeid og fellesskap mellom næring og politikk. Det vil lønne seg for landbruket og det vil lønne seg på lang sikt også for folket vårt, både når det gjelder bærekraftige matopplevelser og av matsikkerhetshensyn.

Nordland Kristelig Folkeparti ser fram til videre samarbeid med bondeorganisasjonene og andre politiske partier for å finne de beste løsningene for landbruket vårt i fylket. Skal vi få det til må vi samarbeide for å nå målene – og partene må tilbake til forhandlingsbordet.

Linda Helén Haukland,
Fylkesråd for plan og næring (KrF), Bodø

Bildeserie

SE BILDENE: Vidar og de andre bøndene kjemper for å overleve. Bondeopprøret er i gang

Kommentarer til denne saken