Gå til sidens hovedinnhold

Jeg er mildt sagt forundret over at våre folkevalgte har valgt seg saken «kjøttfri mandag» som et viktig tiltak

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er mildt sagt forundret over at våre folkevalgte har valgt seg saken «kjøttfri mandag» som et viktig tiltak i jobben med å gjøre Rana Kommune mer klimavennlig. Det begynner å bli allmenn kunnskap at det å spise mindre kjøtt i seg selv ikke har en stor effekt på klimaavtrykket fra den enkelte.

Spørsmålet er ikke om vi skal spise kjøtt eller ikke, det er hver enkelt helt i stand til å avgjøre selv. Spørsmålet hver enkelt må stille seg er; hvor og hvordan er maten produsert og hvor langt har den reist før vi spiser den?

Et samlet norsk landbruk er enig med den norske regjering om at landbruket er en del av løsninga for utfordringene vi har på klima. Det er skrevet en avtale som forplikter at fem millioner CO2-ekvivalenter skal kuttes de neste 10 årene. Norske beitedyr er et avgjørende tiltak for å få til dette. Men for at norsk landbruk skal fortsette å utvikle seg i rett retning er vi er vi avhengig av at den norske forbrukeren støtter opp om, kjøper og spiser norsk mat.

Jeg er en stor forkjemper for at vi for alvor skal begynne å vurdere hva vi legger på tallerken. Det er viktig og bra for klimaet - og helsa - at vi tenker over om maten vi har spist er bra for oss - og for klimaet. Men dette må gjøres med en faktabasert tilnærming. Spesielt for de som bestemmer hva deler av befolkningen skal spise. I Rana kommunes tilfelle MDG, AP, Høyre og SV.

Hvis man virkelig ønsker å gjøre en forskjell for klimaet, folkehelsa og dyrevelferden så har jeg et forslag: innfør kortreist mandag og bærekraftig tirsdag. Server mat som er produsert i Røvassdalen, på Gruben, Skonseng, Utskarpen, Straumen, Nesna, Handnessøya, Hugla, Lovund og Lurøy. Dette er bare noen av stedene i vårt nærmiljø som lager førsteklasses mat - med og uten kjøtt. Kortreist og klimavennlig. Nordnorsk mat er trygg, klimavennlig og bærekraftig mat. En liten - men ikke så ubetydelig - bieffekt er at da støtter kommunen samtidig lokal verdiskapning og er med på å trygge norske arbeidsplasser.

Solveig Bratteng Rønning, Bonde (= næringsrivende som driver med bærekraftig ressurnyttelse), Utskarpen

Kommentarer til denne saken