Går det an å ha ei koselig jul uten orden og lukta av grønnsåpe?

Det er spørsmålet som stilles i et kvinnemagasin, nå noen dager før jul. Selvsagt er det et kvinnemagasin, som tar opp dette tilsynelatende eksistensielle julespørsmålet.

En slik overskrift og artikkel er jeg villig til å vedde julelønna mi på at du aldri kommer til å finne i Dagens Næringsliv.

Adventa lakker og lir mot slutten, og er du blant dem som har skyhøye forventninger til ei perfekt jul, har nok julestresset allerede satt seg godt i kroppen. I år også.

«Det er så mange som 57 slag av julekaker totalt».

Står det å lese i samme kvinnemagasin. Og det bare fortsetter. I artikkel etter artikkel.

«Stine har ny julepynt hvert år. I år er det isblått som gjelder».

«11 duftlys med lukten av jul du vil elske. Men du bør være rask».

«Småkaker med appelsin, tranebær og pekannøtter. Disse kakene passer perfekt til juletida».

«Å komme på julebesøk til Cristina er som å tre inn i et ekte juleeventyr».

«Slik får du ei glad jul. 5 råd som sørger for at du beholder humøret og helsa i desember».

Ett humør- og helseråd kan være ikke å lese kvinnemagasiner som skriver om duftlys, designjuletrær og 57 småkakesorter?

For midt i denne mørkeste mørketida, legges julelista himmelhøyt rundt om i de tusen julehjem. Innimellom å fyke rundt på juleavslutninger og julekonserter og julehandel, skal hjemmet og familien framstå uklanderlig - helst ei god stund før jula ringes inn. Det skal vaskes og kokes og bakes. Og aller helst på gamlemåten. Det er jo ikke sikkert at det er lykken i livet egenhendig å sy lammeruller, koke karameller eller å lage likør. Eller å ha et gjennomgående isblått juletema? Det er i alle fall spørsmål jeg i denne førjulstida tillater meg å stille.

For som avdøde Per Fuggeli så klokt påpekte: «Vi setter for store krav til oss selv og våre omgivelser, så store at de aldri kan nås. En god resept på et godt liv er å gi litt mer faen».

Over år synes jeg selv at jeg er blitt rimelig god på å følge Fuggelis resept. Og kanskje særlig nå i forbindelse med advent og jul. Andres forventninger om ei perfekt jul er ikke min fasit. Litt etter litt har jeg gitt mer og mer advents- og julefaen, og tro det eller ei; det blir jul allikevel.

Jeg er overbevist om at streben etter det perfekte kun kan føre til smertefulle nederlag for juleperfeksjonister. I tillegg til oppgitte partnere og småsure unger.

Uten at jeg har noe som helst vitenskapelig grunnlag for å hevde følgende, så vil jeg anta at det ikke er det isblå juletemaet ungene dine vil ta fram som juleminner en gang i framtida.

De kommer heller ikke til å klandre deg nevneverdig for at det ikke duftet av grønnsåpe fra kjeller til loft. Ei heller fordi lammerullen var butikkjøpt.

Selv om juleskuldrene mine er senket, betyr ikke det at jeg ikke tar vare på tradisjoner eller baker og ordner litt til jul. Jeg er glad i denne tida, men har altså valgt ikke å gå berserk med vasketua eller å bruke tid og ressurser på å bake utallige sorter småkaker. Uansett om de er aldri så tradisjonelle.

Til syvende og sist er det nemlig ikke velfylte kakebokser, duftlys og dekorasjoner som betyr noe.

Det som i jula betyr noe for meg, er å være sammen med ungene mine og mine nærmeste. Denne jula blir spesiell, ikke fordi jeg ikke kan kvittere ut syv sorter, men fordi enda en stol kommer til å stå tom på julekvelden. Dette er den første jula som skal feires uten mammaen min. Hos meg står flere stoler tomme, dessverre.

Jeg tror at alle som har tomme stoler i jula, inderlig godt vet at resepten fra Fuggeli er fornuftig å følge. Og at tranebær og pekannøtter ikke bringer lykke, verken til jul eller ellers i året.

Det kan for øvrig tilføyes at det i kvinnemagasinet opplyses at det ikke finnes noen fasit på hva som bør bakes til jul. Så vet vi det.

Og svaret på inngangsspørsmålet om det går an å ha ei koselig jul uten orden og lukta av grønnsåpe, er altså for de som fortsatt måtte undre, et klart og rungende ja.

God siste adventshelg. Bruk den til å senke skuldrene, sette bort vaskebøtta og parkere juleperfeksjonisten i deg. Det er garantert godt både for humøret og helsa.