Gå til sidens hovedinnhold

Jordskjelv i Finnmark

Artikkelen er over 2 år gammel

Skjelvets sentrum var noen få kilometer unna en militærleir i Finnmark.

Nord-Norge

[iFinnmark] Flere personer i Porsanger kommune melder om rystelser og høy lyd cirka klokken 10:15 lørdag morgen. Rystelser er registrert på en seismografrapport fra forskningsorganisasjonen Norsar, som overvåker jordskjelv.

– Jeg kan bekrefte at det var et jordskjelv klokken 10:10. Senter ser ut til å ha vært noen kilometer vest for Porsangmoen, sier seniorforsker Anderas Wustfeld i Norsar til iFinnmark.

– Voldsomt

Rystelsene ble fanget opp på målestasjonen i Karasjok. Styrken var 3,2 på Richters skala, ifølge Wustfeld.

– Relativt stort, men ikke uvanlig. Typisk inntreffer ett slikt skjelv hvert år i Nord-Norge. Det er som å stå ved en trikk – du føler det, men man forventer ikke stort skader. Særlig ikke i det området, forteller seniorforskeren.

Hendelsen diskuteres blant annet på Facebook-gruppen Oppslagstavla i Porsanger.

«Sitter med kaffekoppen og kjenner plutselig et voldsomt skjelv i huset og et slags drønn, lampene i taket rører på seg! Jordskjelv, tenkte jeg umiddelbart!» skrev Anett Sandslett klokken 10:15.

Les også

Ny kunnskap kan hjelpe seismologene til å si mer nøyaktig når vi kan vente oss store skjelv: Spesielt mange skjelv i Rødøy, Lurøy og Meløy

 

Størst i Finnmark

Norges største kjente jordskjelv noensinne skjedde nær Masi i Finnmark for om lag 10.000 år siden.

– Jordskjelvet hadde trolig en styrke på mellom sju og åtte på Richters skala, kraftigere enn for eksempel skjelvet som rammet Haiti og drepte over 300 000 mennesker i 2010, forteller forsker Odleiv Olesen ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) ifølge Forskning.no.

De siste årene har forskere gransket Stuoragurra-forkastningen i Masi. Forkastningen er en av de yngste i Norge og opptrer som en opptil sju meter høy og åtte mil lang skrent i det flate landskapet på Finnmarksvidda.

Les også

Nok et jordskjelv i Meløy: – Det blir ikke det siste

 

Den følger en nærmere to milliarder år gammel svakhetssone som sannsynligvis fortsetter gjennom hele jordskorpa ned til mantelen på 40 kilometers dyp.

Det skriver forskning.no.

Forrige jordskjelv som ble registrert i Norge inntraff 24. mars ved Meløy i Nordland, ifølge Norsar.

Kommentarer til denne saken