Seks av ti bytter julegaver. Flere tenker på miljøet og vil ikke sløse

Det er mange som bytter julegaver tredje juledag.

Det er mange som bytter julegaver tredje juledag. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Tredje juledag er for mange den store byttedagen. Seks av ti bytter julegaver de ikke trenger eller ikke liker.

DEL

Dessuten bytter flere enn før fordi de tenker på miljøet og ikke vil sløse. Det viser en undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag fra Forbrukerrådet.

– Selv om det ikke er en lovbestemt rett, kan du bytte varer i romjula. Mange butikker lar deg bytte julegaver i januar også, men betingelsene varierer fra butikk til butikk, sier Pia Cecilie Høst. Hun er leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet.

Behovet for å bytte til noe man virkelig ønsker seg eller å unngå sløsing, ser ut til å være betydelig sterkere enn frykten for å såre den som har gitt gaven. Høst mener folk kan ha god samvittighet når de bytter julegaver.

– Romjula er en god tid for å bytting av julegaver. Det er dessuten bedre for både miljøet og en selv å bytte til noe man virkelig trenger, enn å la tingene ligge å slenge hjemme.

Flere enn før mener det samme som henne. For tre år siden var det bare 15 prosent som byttet fordi de ikke ville sløse med tanke på miljøet. Nå er det 22 prosent som mener det samme.

– Om du ikke vet hva du skal bytte i, får du som oftest en tilgodelapp. Er ikke utløpsdato nevnt på lappen, sier loven at du kan bruke den i tre år, opplyser Pia Cecilie Høst.

Selv om mulighetene for å bytte julegaver er gode, svarer to av ti at de ikke tar seg tid til å bytte gaver, uansett.

Er gaven kjøpt på nettet, har du ikke bytterett i romjula. På den annen side har du 14 dagers angrerett fra varen kommer fram til den som kjøpte den. Regelen gjelder om den ble kjøpt i en norsk eller EU/EØS-tilknyttet nettbutikk.

– Noen nettbutikker tilbyr bytterett nå i jula, men det må framkomme av vilkårene til nettstedet, sier Høst.

Hun minner også om at enkelte butikker tilbyr åpent kjøp. Det betyr at du blant annet kan få penger tilbake, men det er altså opp til butikken eller kjeden om du har denne retten. (ANB)

Artikkeltags