Katarina Barruk er en umesamisk artist og låtskriver fra Storuman. Hun jobber nå med et nytt album og skal tirsdag 5. november spille på Hemnesberget som også er en del av hennes turne. På denne turneen har du med seg helt nytt materiale.

Hun synger på et språk som er utrydningstruet. Men hun har ingen frykt for å synge på et språk som ikke mange forstår og ser ikke på språk som en barriere.

– Ingen problemer. Det er i alle fall de tilbakemeldingene vi får. Tvert imot er det sånn at det å skrive og synge på et språk de færreste forstår, gir en ekstra kraft til musikken, sier Barruk i en pressemelding.

Barruk jobber både med moderne samisk musikk som er inspirert av pop, jazz og visetradisjon, men også mye med tradisjonell umesamisk joik.

Hun ble utnevnt til årets unge artist av Riddu Riddu-festivalen 2012, og slapp i 2015 sitt debutalbum Báruos som var et samarbeid med Frode Fjellheim.

Etter dette har hun gjort en rekke kritikerroste konserter i både inn- og utland både med sitt eget soloprosjekt og i andre prosjekter, senest med den norske komponisten Maja S.K. Ratkje.