Slapp av, mamma tar det

Journalist Beate Nygård skriver om det tredje skiftet. Det arbeidet som ingen legger merke til med mindre du lar være å gjøre det.

Journalist Beate Nygård skriver om det tredje skiftet. Det arbeidet som ingen legger merke til med mindre du lar være å gjøre det. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

KE DE GÅR?Hodet finner ikke den roen det skal ha. Det er over midnatt og jeg tenker på alt jeg ikke må glemme.

Vannflaska som ennå vaskes i maskinen må jeg legge i sekken til sønnen min. Husket jeg å handle inn skolefrukt? Ja, jeg har jo en kurv jordbær i kjøleskapet. Må ikke glemme at det er turdag på skolen i morgen, og at ungene må ha med hver sin vedskie. Og så var det et møte klokken ti. Eller ... var det halv ti hun sa? Må sjekke det når jeg står opp.

Klokken 12 må jeg ikke glemme den avtalen, og til da må bilen ha fått skiftet til sommerdekk. Og så må jeg minnes å bestille time hos politiet for å ordne nytt pass i løpet av uka.

Har jeg forresten sendt bekreftelse på at barnet mitt kommer i bursdag på lørdag? Og hva sa jeg til hun igjen, om hun skulle bake kake til bryllupet eller ikke? Må huske å sende henne en melding om at den må være glutenfri. Jeg ordner det i morgen. Glemte forresten å henge opp den siste maskinen med klær før jeg la meg. Au. Håper bare støvlene til minstejenta tørker opp i løpet av natta.

Parallelt med at de fleste småbarnsforeldre har full jobb og gjør praktiske og konkrete gjøremål som klesvask, middagslaging og renhold hjemme, foregår «Det tredje skiftet». Det arbeidet som er så vanskelig å sette ord på.

Det tredje skiftet er litt vagt, men defineres som koordineringen og administreringen av familiearbeidet – det mentale ansvaret for at jobb og familie skal la seg kombinere

Det er den type arbeid som går under radaren.

Det tredje skiftet kommer i tillegg til det første skiftet, som er lønnsarbeidet, og det andre skiftet, som er det konkrete hus- og omsorgsarbeidet.

Det tredje skiftet er litt vagt, men defineres av doktorgradsstudent Kristine Warhuus Smeby som nylig leverte en doktorgradsavhandling om temaet, som koordineringen og administreringen av familiearbeidet – det mentale ansvaret for at jobb og familie skal la seg kombinere.

Ifølge mamma Christine Engh Fjelstad som ble intervjuet av NRK om temaet, handler det om å sitte på kvelden og skrive lister.

– Eller å sjekke om det kommer en barnebursdag, og om det i så fall må handles gaver, eller om barna må ha nye strømpebukser.

Dette er arbeid som synes best hvis det gjøres dårlig eller ikke gjøres. Og som kommer på toppen av alt annet.

For min del slår jeg meg best til ro når alt jeg skal huske er skrevet ned på en liste. Først da kan jeg stryke ut det som er fullført, og slippe å la tankene kverne om alt som har skjedd eller skal skje.

Det tredje skiftet er ikke for amatører, og lønnes ikke med penger, men med en velsmurt familie. Strengt tatt er jo det den beste belønningen en mamma eller pappa kan få.

Beate Nygård

Beate Nygård er journalist i Rana Blad.

Artikkeltags