Det skal ikke, og kan ikke, være slik at noen skal blø for at vi skal kunne klø

Artikkelen er over 3 år gammel

Journalist Viktor Leeds Høgseth skriver om uholdbare arbeidsvilkår innen deler av handelsnæringa i dagens Ke de går?.

DEL

Ke de går?Det beste jeg vet er når det blir satt søkelyset på uholdbare forhold og når det blir gjort noe med det.

Nylig ble det avdekket avskyelige bakmenn i vaskebransjen, som bruker folk som slaver, for at du og jeg skal få bilen vasket, men hadde det egentlig behøvd å gå så langt?

Burde vi ikke selv sett hva som skjedde og burde da ikke våre egne alarmklokker ringt høyt og klart? Tydeligvis ikke.

Jeg synes ikke det er galt å spare penger. Mange ting koster skjorta og hvis jeg kan få det billigere et annet sted så går jeg det. Det være seg flybilletter, elektriske produkter eller hva som helst. Jeg mener ikke at jeg tråler butikker for å spare ei krone, men er det åpenbare hundrelapper å tjene så er jeg jævlig illojal.

Det tror jeg de aller fleste er. Men så er det dette med slavearbeid, elendige arbeidsvilkår og andre viktige ting. Jeg er ikke i tvil om at de ansatte ved Elkjøp eller Expert får lønna si uansett hvor jeg handler. Det er sunn konkurranse vi snakker om. Det er andre og mer lyssky bransjer som ble belyst i det nevnte tv-programmet.

Når noen tilbyr seg å gjøre denne jobben for under halvparten av prisen enn noen andre så ringer det en bjelle hos meg

Hvis ett firma skal ha 1.500 kroner for å vaske en bil, og 3.000 kroner hvis den skal poleres så er det en pris man kan forholde seg til. For de av oss som har polert bil så vet man hvor ufattelig tidkrevende dette er. Wax on-wax off, gjentatte ganger, for at bilen skal skinne. Vi har prøvd dette og dette er en hel treningsøkt.

Når noen tilbyr seg å gjøre denne jobben for under halvparten av prisen enn noen andre så ringer det en bjelle hos meg. Det må ligge noe bak, tenker jeg, og styrer unna.

Det er der problemet ligger for slike useriøse aktører. Det er for få som tenker litt selv. Det er dette med behovsprøving, også innen handel. Hvis det er nok folk som tar innover seg hva som kanskje ligger bak prisene, og dermed styrer unna, så hadde ikke dette vært et problem i rike Norge.

Men vi liker å spare på det vi kan og derfor blir det nok så som så med den moralske biten i regnestykket. Så lenge det er kunder så fortsetter cowboyene innen handel å tjene seg søkkrike. Men man bør ha i bakhodet at det er noen nederst i næringskjeden som ikke har det så fett.

Vi kan klage på at politi og arbeidstilsynet ikke tar slike saker alvorlig nok, men det starter, som med mye annet, med oss selv.

Hvis vi er litt mer kritiske til hvem og til hvilken pris så vil svindlerne, ja jeg kaller dem det, få slite litt mer.

Det skal ikke, og kan ikke, være slik at noen skal blø for at vi skal kunne klø.

I vårt rike land har vi råd til å betale det prisen er, hvis vi vil. Det gjelder mange tjenester og vi kan starte denne prosessen med å bruke hodet litt i valgene vi gjør.

Det er bedre at de som tjener penger på å utnytte andre får vite at det ikke er greit i vår bakgård. Kanskje det kan bedre noens liv, kanskje.

Viktor Leeds Høgseth

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags