Fokuset er ikke på den fantastiske babyen din og hva du har klart. Signalet er at du er vellykket om du er tynn

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Journalist Ann Kristin Kjærnli skriver om fokus på fødestua i dagens Ke de går?

DEL

KE DE GÅR? Jeg kan forstå at resten av familien himler med øyene og rømmer stua. Mens smerteskrik og høye stønn strømmer ut fra TV-en sitter jeg klar med ostepopen.

Det er tid for «Fødeavdelingen» – nå i norsk versjon. Kanalen «Fem» har fulgt fødende på fødeavdelingen på Ahus. Og det er ikke bare ostepopen som hentes fram når mor i huset skal se føde-TV. Det er også en stor dorull.

Noen barn bruker lang tid, noen har det travelt, noen kommer med rumpa først, og andre vil ikke ut i det hele tatt. Noen ganger oppstår det store problemer under fødselen, og da trenger jeg litt dopapir allerede før ungen er ute.

For etter mødrenes heltemodige kamp for barnet, timer med smerter og fedrenes hjelpeløshet som tilskuere, er det klart for livets store under: Et nytt barn kommer til verden. Det er da jeg må fram med dorullen.

Det er sterkt, rørende og magisk, og jeg tørker tårene mens jeg er full av beundring over de perfekte, lille nurkene, og hva kvinnekroppen kan utføre. Samtidig priser meg lykkelig over at det heldigvis er relativt trygt å føde i Norge, ikke minst med tanke på at svangerskap og fødsel dreper 800 kvinner i verden hver dag, ifølge Leger uten grenser.

Det er sterkt, rørende og magisk, og jeg tørker tårene mens jeg er full av beundring over de perfekte, lille nurkene, og hva kvinnekroppen kan utføre

Det er slike tanker jeg gjør meg når jeg ser i avisene at «Fotballfrue» nok en gang har kastet klærne fire dager etter fødsel, og poserer bare i undertøyet for å vise fram sin flate mage.

Så lurer noen på hvorfor folk blir så sure av det.

Det skal jeg si: Fotballfrue poserer med magen sin fordi den er flat. Hun hadde aldri tatt bilde om hun hadde hatt en liten brøddeigmage, slik de fleste kvinner har etter fødsel. Dermed sender hun et signal til unge jenter, som allerede er utsatt for press: Fokuset er ikke på den fantastiske babyen din og hva du har klart. Signalet er at du er vellykket om du er tynn. I dag har 50 000 norske kvinner i fruktbar alder til enhver tid en spiseforstyrrelse. Nå får de ikke engang fred på fødestua.

Et annet argument som har dukket opp i kommentarfeltene er at «alle» hadde gjort det samme om de hadde sett ut som fotballfrue.

Snakk om tøv.

Jeg heier på tidligere friidrettsutøver og småbarnsmor, Christina Vukicevic Demidov (29), som delte sine tanker fulgt av et svart bilde på Instagram:

«Kom på at jeg glemte å legge ut bilde av kroppen min i bikini etter fødsel. Oi, det var ingenting på det bildet gitt. Ja ja, var jo uansett ikke opptatt av det da heller», skriver Vukicevic Demidov.

«Jenter, man trenger ikke å kle av seg for å få oppmerksomhet. Du er bra nok uansett!»

Ann Kristin Kjærnli 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags