Gå til sidens hovedinnhold

Det jeg derimot ikke liker, er den siden som gir seg uttrykk i forkastelige tilrop og hets og fysiske manifestasjoner

Artikkelen er over 4 år gammel

Journalist Hugo Charles Hansen skriver i dagens Ke det går at "Something is rotten..."

KE DE GÅR? Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som de fleste som har fulgt med i denne spalten ei stund kanskje har fått med seg, jo da jeg er ganske så opptatt av fotball.

Naturlig nok i første rekke kommer interessen for favoritten Liverpool FC, noe bildet som ledsager denne epistelen viser.

Men også for fotball generelt. Jeg vil påstå at jeg har evnen til å la meg imponere av godt spill, fine mål, utrolige keeperredninger og dyktig forsvarsspill – ja, selv om det skulle være «erkefiende»-lag som presterer slikt. Noe de selvsagt gjør veldig sjelden, fordi de er så elendige – men likevel.

Det jeg derimot ikke liker, er den siden av fotballoppgjør som gir seg uttrykk i forkastelige tilrop og hets og fysiske manifestasjoner mot motstanderne på tribunen og ute på banen.

I Europaligaen for ikke lenge siden måtte kampen utsettes fordi det brøt ut slåsskamper mellom de såkalte supporterne på tribunen.

Uka etter ble Lyon-spillerne jaget i garderoben av rasende motstanderfans, som stormet banen to ganger i løpet av kampen i den hjemlige franske serien.

Legger vi det sammen med bombeangrepet mot Borussia Dortmunds spillerbuss nylig – dette var sannsynligvis en terroraksjon, ikke et angrep fra tilhengere av motstanderlaget, men likevel – det er tøft å være fotballspiller nå om dagen.

Nabooppgjør har alltid vært hatoppgjør, særlig på tribunene. Men brutaliteten har økt.

Et klassisk oppgjør i så måte er hovedstadsderbyet i Stockholm mellom AIK og Hammarby. Heller ikke i år holdt de verste av supporterne seg i skinnet. Denne gangen holdt det på å gå riktig ille for en helt uskyldig ballgutt, som nesten ble truffet av eksploderende fyrverkeri slengt inn på indre bane fra tribunen.

Jeg har selv overvært en AIK-kamp, den gang på deres gamle hjemmebane Råsunda. Det var en kvalikkamp til Champions League, og motstanderne var Rosenborg.

Etter kampen måtte RBK-supporterne jages inn på stadion igjen av nervøst svensk politi – utenfor stadion sto nemlig frustrerte AIK-grupperinger som skulle ta trønderne. Over en time seinere ble RBK-tilhengerne kjørt bort fra Råsunda i spesialbestilte busser.

Nå i påsken var det duket for lokaloppgjør mellom København FC og Brøndby.

Her viste sistnevntes tilhengere sin misnøye med rivalene ved å slenge døde rotter inn på fotballbanen.

Spillere og banemannskaper hadde sin fulle hyre med å få rottelikene av banen slik at det igjen kunne spilles fotball.

Som salige Shakespeare skrev i Hamlet: Something is rotten in the state of Denmark!

Hugo Charles Hansen

Journalist og vaktsjef

 

Kommentarer til denne saken