Gå til sidens hovedinnhold

Hun ønsket at andre unge jenter ikke skulle komme i samme situasjon som seg, og brukte sin egen sykdom for å spre bevissthet rundt livmorhalskreft

Artikkelen er over 4 år gammel

Journalist Lisa Ditlefsen skriver om Thea Steen i dagens Ke de går?.

Ke de går? Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Våren 2015 ble hele Norge kjent med den unge jenta Thea Steen (26). Thea var frilansjournalist og blogger, hadde tidligere jobbet i Dagbladet og hadde flyttet til New York for å jobbe, seks måneder før vi alle skulle bli kjent med henne.

Thea ble raskt et forbilde for unge jenter, og i vår ble hun til og med tildelt en hederspris. En hederspris som betyr at hun har fått til ting som er større enn henne selv, men som hun sannsynligvis helst skulle vært foruten.

– Hedersprisen henger høyt og deles ut til et menneske som har gjort noe utenom det vanlige og som har gjort en forskjell i andre menneskers liv.

Thea har brukt sin historie til å nå ut til unge kvinner, så de ikke skal komme i hennes situasjon. Med dette kan hun ha reddet liv, sa generalsekretær i kreftforeningen, Anne Lise Ryel til Dagbladet i april i år.

Thea hadde livmorhalskreft! Hun flyttet hjem fra New York for det hun trodde var en liten periode, og delte åpent om sin kamp mot kreften, i både media og på sin egen blogg.

Hun ønsket at andre unge jenter ikke skulle komme i samme situasjon som seg, og brukte sin egen sykdom for å spre bevissthet rundt livmorhalskreft. En sykdom mange tilsynelatende ikke ønsker å forholde seg til.

Søndag våknet verden til nyheten om at Thea hadde tapt kampen mot kreften.

For meg blir det bare så feil å si at noe taper kampen. For det handler virkelig ikke om hvor hardt du kjemper.

Alle som fulgte Thea gjennom media eller hennes egen blogg kan forstå at Thea kjempet med nebb og klør. Hun kjempet for seg selv, og andre. Og hennes kamp lever videre.

Gjennom kampanjen #sjekkdeg bidro hun i samarbeid med Kreftforeningen og Det Nye til at 6.500 flere jenter sjekket seg for celleforandringer i underlivet. Er det lenge siden du sjekket deg?

Årlig behandles rundt 3.000 kvinner i Norge for celleforandringer eller forstadier til kreft i livmorhalsen. Noen ganger forsvinner celleforandringene av seg selv, ifølge kreftforeningen.no.

Etter at det har vært en kraftig nedgang i unge jenter som sjekker seg over mange år, ser man for første gang på 20 år en økning.

Thea får æren for at flere jenter i alderen 25–29 år endelig går til legen og få undersøkt hvorvidt de har celleforandringer eller ikke.

Kanskje kan Theas sykdom redde andre. Hennes mor og søster vil fortsatt støtte hennes engasjement gjennom #sjekkdeg-kampanjen.

Det eneste vi kan gjøre er å hedre Theas liv ved å ta en enkel undersøkelse jevnlig.

Min dypeste medfølelse går til Thea Steens familie og venner.

Lisa Ditlefsen, Journalist

Kommentarer til denne saken