Gå til sidens hovedinnhold

Det tok ikke lang tid før en Islam-motstander hadde manipulert bildet av henne i bunad og kalt det for en hån mot vår norske kultur

Artikkelen er over 4 år gammel

Ke de går? Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For en tid siden la Sahfana M. Ali, nestleder i Stavanger AP, stolt ut et bilde på Facebook av seg selv i bunad og en spesialsydd hijab. Det tok ikke lang tid før en Islam-motstander hadde manipulert bildet og kalt det for en hån mot vår norske kultur. Hundrevis av kommentarer strømmet inn, de fleste av dem enige. «Du er faen ikke norsk, ditt jævla muslimsvin. Pell deg hjem», skriver en mann.

Vi rakk såvidt å se Istanbul og Orlando i bakspeilet før overskriftene om terror skrek til oss på ny, og det norske folk nølte ikke med å slå seg løs i kommentarfeltene på sosiale medier. En kvinne skrev at «Araberne har sugd nasjonens sparebøsse tom og voldtatt alle våre døtre». En annen klarte å vri terrorangrepet i Nice inn på helsevesenet i Norge, og påsto at våre eldre er «livredde for å bli overfalt en en hjemmehjelp som sier «Allah Akkbar med rumpa i været fem ganger om dagen». En tredje skriver svart på hvitt at han gjerne skulle skutt muslimene alle som én.

Slik fortsetter det. Folk gjemmer seg bak ordet ytringsfrihet. De vil jo bare det beste for alle mennesker - sålenge de er etnisk norske, selvfølgelig.

I et land der ytringsfriheten står så sterkt, er det flaut å se hva enkelte bruker den til. Etter tre år som pleieassistent på sykehjem og i hjemmetjenesten tør jeg påstå at ingen viser så mye arbeidsglede som mine ikke-norske kollegaer, uansett hvilken tro de praktiserer på fritiden. Hva overgrep angår, er vi raske til å skylde på religion og kultur. Hvilken religion følger norske, berusede menn på fest?

Å reagere på terror, vold og urettferdighet er helt riktig, men å angripe et helt folkeslag for enkelte gruppers handlinger blir feil.

Dersom disse netthaterne hadde brukt mindre tid bak tastaturet og heller inviterte den nye innvandrerfamilien i nabohuset på middag, lært dem språket og vist dem kulturforskjellene - da kunne de utgjort en forskjell.Men først må de kanskje lære seg normal høflighet. En trenger ikke være naiv for å være human.

Er jeg redd for å bli utsatt for terror neste gang jeg er ute på reise? Ja. Er jeg redd for ar Sahfana skal stjele jobben min? Nei. Hvis hun får den, er det nok fordi hun er bedre kvalifisert enn meg. Og for de som tror at ondskap kun går kledd i hijab: Søk opp f.eks Ku Klux Klan, nazismen, Hilda Feste-saken, Tysfjord-saken eller Anders Behring Breivik.

Det tok meg forresten fem sekunder på Google før jeg fant et bilde av den originale, urnorske bunaden. Der fulgte det med et skaut som kvinnene skulle dekke håret med.

Vilde Haugen

Kommentarer til denne saken