Noen bor mer eller mindre oppå hverandre, mens andre knapt har en nabo

Artikkelen er over 4 år gammel

Journalist Gøran O. Pedersen skriver om folketetthet i dagens Ke de går?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er mye fascinerende bare av å studere en globus eller et atlas, og lese litt om fjerne strøk. Slik har i alle fall jeg vært siden jeg var en neve stor.

Rundt om på kloden er det utrolige variasjoner både i natur og folk. Man har sine tradisjoner og skikker som kan være helt umulig å forstå for andre. Noen bor mer eller mindre oppå hverandre, mens andre knapt har en nabo.

Et sted i verden som ikke er spesielt høyt befolket er Nunavut, en av de tre nordlige delstatene i Canada. I dette området som er seks ganger større enn Norge, bor det bare 29.500 mennesker. Det er rundt halvparten av Grønlands befolkning, på omtrent samme arael. Da kan man jo ellers tenke på hvor langt det er mellom hver iglo ellers. Og vi som bor i Nord-Norge tror vi er tynt befolket!

Nunavut omfatter rundt 25 prosent av Canadas areal. Området som ligger opp mot Grønland består av en rekke store øyer, som Baffin Island. Dette er faktisk den femte største øya i verden – med 507.451 kvadratkilometer er den omtrent like stor som Spania.

Ellesmere Island som er verdens tiende største øy med 196.235 kvadratkilometer, var i 2002 bebodd av 168 mennesker! Også i Sibir er det noen store områder med ekstrem tynn befolkning.

I motsatt ende er det noen områder som er ekstremt tett befolket. Asia utgjør 60 prosent av verdens befolkning. Det området som regnes som det mest befolkede i verden er Mong Kok som er et distrikt i Hong Kong.

Her bor det 130.000 personer per kvadratkilometer. Guinness rekordbok omtaler det som det mest travle området i verden. Til sammenligning er det i Norge 16,5 person per kvadratkilometer. Nederland som er det landet som er tettest befolket i Europa (utenom Monaco), har 412 innbyggere per kvadratkilometer skal vi tro globalis.no. Monaco er verdens mest befolkningstette land (25.718 per kvadratkilometer). Ikke mye sammenlignet med Mong Kok.

Det eneste som er helt sikkert i denne verden er at vi er overbefolket. Det ser vi kanskje ikke så mye til akkurat her i Nord-Norge, og absolutt ikke i Nunavut.

Men det vet de nok aller best i Mong Kok. Jeg får panikk bare på tanken av en slik folkemengde.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags