Gå til sidens hovedinnhold

Vi er lei av at det er været i Oslo som avgjør om vi har godt eller dårlig vær i Norge

Artikkelen er over 4 år gammel

Journalist Gøran O. Pedersen skriver om uavhengighet for landsdelen i dagens Ke de går?.

Ke de går? Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Verden har forandret seg ganske mye på kort tid. Bare i Europa har vi fått en rekke nye land. Her om dagen kom jeg over et innslag på SVT der det ble meldt at Norrbotten og Västerbotten bør søke om folkeavstemning for å løserive seg fra Sverige.

Det ble begrunnet med at «Sverige ikke har noen politikk for utkantane».

En ting er hva som har skjedd i øst-Europa etter kommunismens fall. Sovjetunionen ble til 15 land, Tsjekkoslovakia ble til to og Jugoslavia har blitt til sju. Det er også flere uavhengighetsforkjemper i andre land, særlig i Skottland, men også i Spania. I Spania har jo særlig seperatistbevegelsene i Baskerland gjort seg gjeldende tidligere med terror rundt om i Spania, og det har vært folkeavstemning i Katalonia.

Her i Norge er det jo kjent at bergenserne ser på Bergen som et eget land, og flere har opp gjennom årene ytret ønske om å løsrive Nord-Norge. Vi er lei av at det er været i Oslo som avgjør om vi har godt eller dårlig vær i Norge.

Hvis det nå kommer en gruppe som vil splitte Sverige, så er det nok ikke verdens mest alvorlige sak. Det blir nok en parantes i verdenshistorien og knapt nok det. Sverige, Norge, Finland, Danmark og ikke minst Island her øverst på europakartet har vel stort sett greit samhold og står fjellstøtt som egne nasjoner.

I Spania for eksempel er det mye mer delt, og Storbritannia er fire forskjellige nasjoner i en union. At skottene ikke er overbegeistrert for sine større naboer i sør, kan vel være forståelig. De som levde på 1800 og den tid var nok sikkert glade for norsk uavhengighet fra Danmark og senere Sverige. Belgia er strengt tatt to nasjoner som ikke liker hverandre (Vlaanderen og Wallonia), men Sveits har med sine fire offisielle språk lever tydeligvis fint sammen (såvidt jeg vet).

I Nord-Norge blusset diskusjonen om uavhengighet opp da idrettsstyret ødela drømmen om OL i Tromsø. Da ble Republikken Hålogaland opprettet på Facebook.

– Jeg er helt sikker på at Nord-Norge er tjent med dette. Det ville vært artig å se hvordan Sør-Norge hadde klart seg uten oss, sa Håkon André Winther til Dagbladet i 2008.

Han argumenterte med at Nord-Norge har ressursene, kunnskapen og teknologien som skal til for å klare seg på egne ben.

Winther sa videre: – Jeg er bare en drittlei nordlending som ikke lenger gidder å stå å se på at vi blir ignorert av de i sør.

Joda, vi var ikke så glade da Tromsø (og Nord-Norge) sin OL-drøm ble knust. Men allerede vinteren 2009 gikk Norge til topps på medaljeoversikten i ski-VM i Liberec og da gir vi som kjent blaffen i om det er naboen eller selv en fra Oslo som tar norsk medalje. Og siden har OL- og VM-medaljene rydd inn...

Den største fordelen jeg ser med nordnorsk uavhengighet, er at Rana - kanskje - ville fått et fotballag i eliteserien.

Gøran O. Pedersen

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.

 

Kommentarer til denne saken