Sannsynligvis er det ikke lenge før det går liv, virkelige liv, i monsterjakten

Artikkelen er over 3 år gammel

Journalist Hugo Charles Hansen tar for seg hysteriet rundt Pokemon Go i dagens Ke de går?.

DEL

Ke de går?Jeg husker en dag tidlig på 80-tallet, kanskje var det til og med på slutten av 70-tallet. Jeg og moren min hadde vært på «bytur» og med hjem denne dagen hadde jeg fått det vi den gang kalte et «elektronisk spill».

Det var den tidens superhotte «gadget» blant oss barna. Det lille vidunderet i hånda hadde en skjerm med en kvalitet vi i dag ville ledd rått av. Og så var det masse knapper for å styre figurene på skjermen.

Den kuleste utgaven het «Donkey Kong», men sannsynligvis syns mor mi at det var for voldsomt, så jeg endte opp med en Mikke Mus-variant, der jeg i stedet for å rappe nøkler og sette fri aggressive aper heller skulle samle egg fra høner som verpet i et stadig raskere tempo.

Knuste egg, var én «miss», og med tre miss var det «game over».

Vel, det var den gang, både Donkey Kong og min eggsamlende Mikke Mus hadde kun samlet hånlig latter i dagens dataspill-verden.

Den siste uka har farsotten «Pokémon Go» spredt seg fortere enn ild i tørt gress verden over.

Mobilspillet, som går ut på å jakte på og «fange» monstre med mobilen rundt om vårt eget nærmiljø har helt tydelig trykket på de riktige knappene hos folk, både unge og voksne.

Så altoppslukende er spillet, at spillerne knapt greier å fokusere på noe annet. I enkelte tilfeller går de bokstavelig talt over lik for å få fakket «monstrene».

Selskapene bak spillet gnir seg i hendene, og ser aksjekursene skyte til himmels.

Konsekvensene av hysteriet har de kanskje ikke tenkt på, eller så driter de i dem.

Sannsynligvis er det ikke lenge før det går liv, virkelige liv, i monsterjakten.

Allerede er rapportene fra inn- og utland urovekkende.

Sist helg ble to ungdommer stanset av politiet i Mo i Rana mens de drev å klatret på balkonger i fjerde etasje på et bygg i Mo sentrum – på jakt etter Pokémons.

Galt nok kan det være når haugevis av pokémonspillere ulovlig tar seg inn på privat eiendom eller avsperrede områder og bygninger på monsterjakt – en annen ting er faren for liv og helse. Ett sekunds uoppmerksomhet og fallet kan bli fatalt.

I Sverige meldte politiet om zombielignende tilstander i trafikken med syklende og gående, som ikke er oppmerksomme på trafikken.

I USA ble en gjeng spillere tatt for å være innbruddstyver, og skutt av politiet.

Fra vestlandet ble det rapportert om biler som kjørte lange strekk i feil kjørebane for å få has på et monster eller to.

Pårørende reagerer med rette med moralsk forargelse når gravstedene til deres kjære er blitt arena for monsterjakter.

At ungdommen kommer seg i bevegelse og ut i frisk luft i jakten på Pokémons er en mager trøst.

Hugo Charles Hansen

Journalist og vaktsjef

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags