Det er sommer, det er sol og det er... Silly Season

Martin Ødegaard.

Martin Ødegaard. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Digitalredaktør Tord Olander Pedersen skriver om sommer og silly season.

DEL

KE DE GÅR? Det er sommer, det er sol og det er... Silly Season. Jepp. Årets sesong i Premier League er over, og det er igjen duket for en stadig voksende mengde med mer eller mindre pålitelige rykter om spilleroverganger. For det aller meste er det kort og godt snakk om mindre pålitelige rykter. Ofte ren løgn forfattet av ivrige tabloidjournalister og ryktespredere på Twitter.

Alt for å få deg til å klikke. Både inn på den aktuelle lenken, og deretter, hvis du velger å tro på det som det sladres om, klikke i vinkel enten av glede eller frustrasjon.

Som supporter av Southampton har jeg etter hvert blitt noenlunde herdet etter noen år med spillerflukt og spådommer om at endetiden står for tur. Etter at vi igjen rykket opp i det aller gjeveste selskapet har det ikke gått en eneste sommer uten at noen av våre beste spillere har forlatt oss i jakten på grønnere gressbaner og større bankkontoer. Innimellom har også en og annen manager gjort det samme. Noe som svært trolig skjer denne sommeren også. Sånn er livet.

Men nok om det. Selv for den som ikke skulle være interessert i fotball, må Silly Season fortone seg som et merksnodig og interessant fenomen. Dette er som sagt rykter satt i system. Og den daglige innsamlingen av rykter fra andre aviser og nettsteder er ofte blant de mest leste sakene til flere mediehus – ikke bare i England, men også i Norge.

Dette får ofte mediehusene til å kaste all kildekritikk på båten – det viktigste blir å smi mens ryktet er varmt. Og underveis i prosessen forandrer ofte ryktet seg. En fjær blir til fem høns. En observasjon av en spiller i på en flyplass gjengitt på Twitter, blir to-tre ledd senere gjengitt som en «breaking news»-sak hvor «kilder» mediehuset «kjenner til» med sikkerhet kan avsløre at spilleren er på vei for å underskrive kontrakt med et annet lag. Noen ganger trenger man ikke en «kilde» en gang. Sukk.

Det hele er både frustrerende, forvirrende og, dessverre, fordømt fascinerende. Spesielt når man av og til kan følge et rykte fra start til slutt. Jeg husker spesielt godt en episode fra før Martin Ødegaard gikk til Real Madrid. En norsk avis hadde intervjuet norske fotballeksperter om hvilket lag talentet burde velge. En av dem nevnte Southampton som et godt alternativ. Dette var innom Twitter før det ble gjengitt på en spansk nettside. Deretter ble det plukket opp av engelske tabloider. Underveis i prosessen forsvant både kilder og sammenhengen i den opprinnelige saken. Ryktet ble større og ble gjengitt av blant annet Daily Star med tittelen «Martin Odegaard set to make SHOCK transfer decision».

Kort tid etter ble ryktet plukket opp og gjengitt av flere norske medier, deriblant avisen som hadde skrevet den opprinnelige saken. Uvitende om at det var de selv som var kilden, siterte de Daily Star.

Det hele var fascinerende å følge fra start til slutt, og var også svært beskrivende for fenomenet Silly Season.

Tord Olander Pedersen

Digitalredaktør, Rana Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken