Mye tyder på at det fortsatt er rett å kalle Helgeland for Norges svar på Balkan

Journalist Arne Forbord ser tilbake på året som snart er over i dagens Ke de går?.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Ke de går?Nå ebber snart året vi er inne i ut. Det har vært et år der mye har skjedd. Om verden er bedre nå, enn ved forrige årsskifte, skal være usagt. Ting som har skjedd dette året, gir en i alle fall grunn til å gå inn i et nytt år med en viss usikkerhet for kloden som helhet.

Jeg er i alle fall spent på hva inntredenen til Donald Trump i Det hvite hus vil bety for verden. Allerede før han er tatt i ed, har han beveget seg rundt som en elefant i glasshus og laget en hel del støy. At han skulle ende opp som seierherre etter presidentvalget i USA var det nok få som trodde var mulig. Meg selv inkludert.

En annen overraskende hendelse i det internasjonale nyhetsbildet var britenes nei til EU. Det skal bli interessant å se hvordan Brexit blir i praksis og om viljen til å tale Brussel midt imot også øker i andre land. Det er tydelig at det blåser en mer nasjonalistisk vind over deler av Europa. Det er urovekkende i et framtidsperspektiv.

Internasjonalt er det forferdelig å se på de menneskelige lidelsene de sivile i Syria-konflikten må gjennomgå. Verdenssamfunnet manglende evne til å hindre de store lidelsene for syrerne vil nok bli stående som et mørkt kapittel i historiebøkene. En får bare leve i håpet om at det er mulig å få til en fredelig løsning i løpet av årets som kommer. Det fortjener syrerne. I samme slengen må en ikke glemme konflikten i Yemen på den arabiske halvøy, hvor også de sivile lider mye. På grunn av alt det vonde fra Syria, har nyhetsmeldinger fra denne konflikten nesten druknet. Når temaet er krig og elendighet, må man være veldig glad for at det i år, etter en 50 år lang borgerkrig, ble fred i Colombia.

I forhold til en storflyplass har Luftfartstilsynet gitt grønt lys for at beliggenheten tilfredsstiller alle mulige krav

Her hjemme på berget ble året avsluttet med politisk krangel om avgifter på drivstoff i klimakuttets navn. Det var også året der kongeparet ble feiret for 25 år som monarker. Lokalt i Rana strides man fortsatt om framtidens skolestruktur. Det er en debatt som setter følelsene i kok. I forhold til en storflyplass har Luftfartstilsynet gitt grønt lys for at beliggenheten tilfredsstiller alle mulige krav. Det blir spennende å se om et nytt år bringer med seg penger til bygging. Ellers er krigen om plasseringen av framtidens Helgelandssykehus godt i gang. Mye tyder på at det fortsatt er rett å kalle Helgeland for Norges svar på Balkan.

En hyggelig lokal opplevelse var sykkelrittet Arctic Race of Norway, som på en fin måte greide å samle Helgeland.

På det personlige planet ga 2016 mange gleder. Familien hadde en lengre ferietur i Taiwan. Det var morsomt å oppleve den eldste datteren på slutten av oppholdet begynte å snakke små setninger på mandarin. Det er jo bra å få inn dette språket også. Det ble også tid til en trivelig ferietur rundt i Norge, der familie og venner ble besøkt.

Snart er det 2017 som gjelder. Godt nytt år alle sammen.

Arne Forbord

Journalist i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags