Jan er ikke alene om å ha direktelinje med himmelen. Han tar bare bedre betalt enn andre

Artikkelen er over 3 år gammel

Journalist Viktor Leeds Høgseth i dagens Ke de går?: Så lenge det ikke er bevist at helbredelse med religion i hånd virker, vil jeg kalle det for kvakksalveri.

DEL

Ke de går?Så er den hellige timen over meg igjen. Vi har fått sett hvordan vekkelsespredikanter håver inn penger på andres naivitet og vi er rystet. Predikant Jan Hanvold og Visjon Norge har i en årrekke raket inn på å helbrede folk, hvis de betaler en sum for det. Desto mer penger du pøser inn til Jan desto mer sjanse har du for at du skal bli kvitt dine sykdommer.

Jeg vet ikke hvilken prisforskjell det er på kreft eller influensa, men det vet sikkert Jan. Du skjønner han har god kontakt med fyren mange tror på der oppe, men Jan er ikke alene om å ha direktelinje med himmelen. Han tar bare bedre betalt enn andre.

For predikanter helbreder både hist og her i landet. Det legges hender på panna i menigheter her i byen også. De babler et eller annet som bare fireåringer forstår og langer ut mot dem til de faller til bakken, tilsynelatende friske igjen, fri for det som feilet dem, tror de. Det er vel der det ligger, dette med tro, og at det kan flytte fjell, eller gjøre deg frisk.

De får bare fortsette med det, men jeg registrerer at flere og flere melder seg ut av statskirka og det gleder meg

Jeg vet ikke hva prisen i Rana er for å få bukt med gikta eller få fibromyalgien i sjakk, men du kan banne på, eller det skal man jo helst ikke, at det koster noen kroner. For menigheter landet rundt sier de behøver donasjoner for å overleve, selv om mange får penger fra staten, og verst av alle i så måte er kirka.

Du har sikkert sett det selv. Kollekten er ikke lenger et par kroner i en tom sokk. Det går på Vipps der også. Og mange betaler med glede. Dem om det. De får bare fortsette med det, men jeg registrerer at flere og flere melder seg ut av statskirka og det gleder meg.

Alle trossamfunn som mener folk må betale for å få bedre kontakt med Gud, Allah, Buddha, eller hva de nå heter er for meg ti ganger verre enn kataloghaier eller andre svindlere. Grunnen til dette er at de livnærer seg på å lure samfunnets svakeste. Det er som regel de som gir mest, selv om de har lite. Fordi de er fortvilet over sin egen livssituasjon og da er mange religiøse grupper snare til å slå til, som gribber.

Vi ser det om og om igjen, men det som er så djevelsk irriterende er at de slipper unna med det. Jan, som vi så på tv, har tjent en milliard kroner de siste årene. Han har trikset og mikset med kontrakter og det lyser svindel lang vei. Hva svarer han når han blir konfrontert med dette? «Er dette et regelrett avhør så vil ikke jeg lenger».

Med et sleskt smil sier han at bare gud vet og at han bare følger loven.

Jeg sier, at med loven i hånd, så bør alle disse straffes for svindel og ikke slippe unna bare fordi de drar Gud-kortet. Det gjør dem ikke mer fromme, de er rett og slett farligere fordi man ikke tør gi seg i kast med religion.

Se dem i kortene alle sammen. Så lenge det ikke er bevist at helbredelse med religion i hånd virker så vil jeg kalle det for kvakksalveri. Vi har lover mot dette og de bør brukes, med eller uten Vipps.

Viktor Leeds Høgseth

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags