Du har sikkert opplevd de ivrigste, med utstyr til 40.000, men med vett som en fireåring

Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Journalist Viktor Leeds Høgseth tar for seg syklister i trafikken i dagens Ke de går?.

DEL

Ke de går? Det er vår på Helgeland og det er ensbetydende med folk i kondomdresser som nylig har fått ut tohjulingen. Sykkelsesongen har startet og med det daglige doser med irritasjon over at enkelte ikke tar dette med trafikkavvikling seriøst.

Når jeg sier enkelte så mener jeg akkurat det. Jeg skal ikke skjære alle over en kam her, men ta for meg de som rett og slett driter i hva som skjer bak dem i trafikken.

Du har sikkert opplevd de ivrigste, med utstyr til 40.000, men med vett som en fireåring. De som legger seg to eller tre i bredd og tror de er så spreke at de holder 60 km/t, men som i realiteten klemmer seg like over 20 mens svetten siler. Det er de som er farlig irriterende.

Det finnes utallige videoer på nett der syklister regelrett sperrer for resten av trafikken. Det er da dette går fra å bli en lek til en sport der livet kan stå i fare. For tro det eller ei. De som ligger bak i bil, buss eller trailer skal en gang forbi. Det er ikke slik at bare fordi du skal få av deg to kilo til eller litt bedre kondisjon så skal resten av landet stoppe opp. Trafikken skal faktisk videre og enkelte bruker, tro det eller ei, veien som levebrød. Ikke for at du bryr deg nevneverdig om dette. Du som er verst klamrer deg til troen om at det er du som eier veien, mens vi andre vet at dette er noe vi må dele på og vi prøver å gjøre vårt for at det skal gå mest mulig på skinner.

Bilister, meg selv inkludert, opplever situasjoner der to syklister i bredden hindrer bilister fra å komme seg fram. Det er ikke det at vi skal presse deg inn i situasjoner der du skal være i fare, men når dere, to i bredden, sperrer veien opp bakker, så kan dette by på problemer. Det går ikke fort, det vet du, så hvorfor skal du være så hardnakket at du ikke lar være å bli et hinder?

Når du er ute for å trimme og du vet at det er en sykkelsti ved siden av veien så bruk denne

Vi skal vise gjensidig respekt for hverandre i trafikken, men dette gjelder også deg. Jeg ser at bilister forsøker å gi deg god nok plass til å sykle så hvorfor forsøker du ikke å gjøre det samme. Det kan ikke være slik at du skal få dure på slik du ønsker bare fordi du er en myk trafikant. Det er ikke slik det fungerer.

Derfor har jeg et ønske for sommeren 2017. Når du ser at du hindre trafikken gjør som fornuftige bobilsjåfører. De stopper og slipper køen forbi. Når du er ute for å trimme og du vet at det er en sykkelsti ved siden av veien så bruk denne. Du skaper garantert mindre farlige situasjoner enn du ville gjort på veiskuldra.

Trenger du ikke sykle to i bredden så trenger du ikke det. Det ville gjort ting lettere.

Så til en siste ting. Når du skal over et gangfelt så gå av sykkelen. Det er ikke lett å se en mann i kondomdress som klemmer til å 30 km/t for å kline seg inn mellom to biler.

Gjør vi alle vårt så kan både du, jeg og alle andre bruke veiene på Helgeland til trim, kos og arbeid.

Du trenger ikke være til fare for deg selv og andre, hvis du ikke absolutt må.

Viktor Leeds Høgseth

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken