Gå til sidens hovedinnhold

At det brytes en barriere i et ekstremt mannsdominert yrke er grunn til å legge merke til. At nyheten ble kjent akkurat 8. mars er neppe tilfeldig

Artikkelen er over 4 år gammel

Journalist Gøran O. Pedersen skriver om det han mener er en historisk begivenhet i dagens Ke de går?.

Ke de går? Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

8. mars 2017, altså denne uka, kom nyheten om at Norge får sin aller første kvinnelige fotballkommentator. Helt siden Tippekampen ble innført på NRK og med Arne Scheie og Knut Th. Gleditsch blant de første kommentatorene som jeg kan huske, er det nå et yrke som mange har.

Det er ganske utrolig egentlig at det skulle ta så lang tid før det kom en kvinne. Det er nå direktesendt fotball på mange forskjellige kanaler, fra mange ligaer i tillegg til landskamper, Europa-cup og norsk fotball. Den nye kommentatoren skal kommentere Eliteserien og OBOS-ligaen for Eurosport, og heter Anne Sturød.

For meg er det ikke så viktig om en kommentator er mann eller kvinne, akkurat som i andre sammenhenger handler det om riktig person på rett plass.

Det jeg har sett så langt tyder på at det er en meget dyktig sportsjournalist

 

Rundt om i landet sitter det tusenvis av (mann)folk som vet ekstremt mye om sitt favorittlag - og som avslører kommentatorene som faktisk må følge med på «alle» lagene. Da kan det hagle med ufyselige kommentarer, og særlig har kvinnelige programledere innen fotball har fått gjennomgå. Mange mener tydeligvis at fotball, den idretten som samler flest kvinner og jenter i Norge, kun skal være for menn.

Anne Sturød har vært på skjermen noen år som programleder, blant annet for spansk fotball. Det jeg har sett så langt tyder på at det er en meget dyktig sportsjournalist. På Twitter registrerer jeg at hun har fått gode tilbakemeldinger fra profilerte mannlige fotballkommentatorer og -eksperter. For eksempel skriver Lars Tjærnås: «Anne Sturød blir landets første kvinnelige kommentator. Kjenner få som fortjener det mer. Dyktig, og genuint interessert!».

At det brytes en barriere i et ekstremt mannsdominert yrke er grunn til å legge merke til. At nyheten ble kjent akkurat 8. mars er neppe tilfeldig.

Jeg synes det er på tide at en kvinne også får denne posisjonen. Det virker som mye av kritikken for eksempel mot Lise Klaveness som er ekspertkommentator på NRK, er på grunn av at hun er kvinne.

Setter man seg ned og faktisk hører hva hun sier, i stedet for å irritere seg over at en kvinne faktisk skal få sitte i beste sendetid å få betalt for å mene noe om fotball, som garantert mange gjør, så er det liten tvil om at hun kan sitt yrke. Det gjør for så vidt de fleste menn også som både er eksperter og kommentatorer, men de får ikke kritikken på samme måte.

Mens vi tåler at kvinner kommenterer friidrett eller har meninger om håndball, eller intervjuer stjernene i mix-sonen, blir det spennende å se hvor lang tid det tar før kvinner i kommentatorboksen på fotballkamper også blir vanlig og godtatt.

Jeg har i alle fall en følelse av at hun som nå får sin historiske oppgave 2. april mellom Fredrikstad og Start, er en banebryter som vil gjøre det lettere for andre i framtiden. Det hun har levert som programleder har stått til toppkarakter.

Gøran O. Pedersen

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.

Kommentarer til denne saken