Ikke alle er like komfortable med å stikke en rotte på pinne og late som om den er levende

Rotte, rattus norvegicus, Stein Norstein, Anticimex

Rotte, rattus norvegicus, Stein Norstein, Anticimex Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerKunne du tenkt deg en regnbueboa som kjæledyr? Eller en melkesnok som åler seg inntil deg i sofaen mens du spiser potetgull og ser på Gullrekka?

Fra 15. august i år blir det tillatt å holde 19 ulike reptiler som kjæledyr i Norge.

Zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum tror skjeggagam, leopardgekko og melkesnok kan bli de mest folkekjære. Samtidig poengterer han til forskning.no at ingen av dem er regnet som klappedyr. De kan mer sammenlignes med akvariefisk enn kanin.

Når det er sagt har jeg selv hatt en unge som mente det var lurt å klappe og kose med en av fiskene våre.

En tidlig morgen for flere år siden da ungene ennå sto skrekkelig tidlig opp, mer på natta enn om morgenen, fant jeg stuegulvet flekkete av vann.

Klok av skade, skjønte jeg straks hvem synderen var, og da jeg spurte den sprelske og nysgjerrige ungen hva som hadde skjedd, fikk jeg dette til svar:

– Jeg har kost med fiskene.

Siden den gang har nok både han og jeg innsett at fisker ikke egner seg til kjæledyrbruk. På samme måte ser jeg på øgler og slanger, som ikke har noe i norske hjem å gjøre.

Finn en isbjørn og plasser den i tropene. Eller fang en slange og bosett den i en tørr stue i Norge. Begge delene klinger like dårlig i mine ører.

Du må lure den til å tro at maten er levende. Den bør ha riktig musekroppstemperatur og bevege seg

En ting er nå hvilken interesse eierne har, noe annet er dyrevelferden.

Selv om de færreste liker å møte slike skapninger fritt ute i naturen, vil handel av disse føre til mer oppdrett og flere slanger som vokser opp utenfor sitt naturlige habitat.

Det liker jeg svært dårlig.

Blant de 19 ulike reptilene, står flere skilpadder. Dette er et dyr som kan bli så gammelt at det kan overleve deg. Skilpadder er for mange allergikere et alternativ til katt eller hund, og mange har dem allerede ulovlig i Norge nettopp av den grunn.

En venninne av meg sender meg stadig snapper av edderkoppen sin av type tarantella. Selv grøsser jeg med tanken av å ha et slikt vesen i hus. Og det understøttes ytterligere av insektene hun forer den med.

Men skaffer du deg en melkesnok, kan du ikke regne med at den spiser tørrfor.

– Da må du lure den til å tro at maten er levende. Den bør ha riktig musekroppstemperatur og bevege seg, sier Bøckman. Men ikke alle er like komfortable med å stikke en rotte på pinne og late som om den er levende.

Grøss og gru.

Beate Nygård, reportasjeleder

Artikkeltags