Derfor er det livsviktig at man som par tar seg tid til å være par, også den tiden man har unger

Artikkelen er over 4 år gammel

Journalist Viktor Leeds Høgseth skriver om å ta seg tid til å være par.

DEL

Ke de går? Det er bare 90 dager til jul og for deg som synes at siste julaften var i går så vet du at det går fort. Vi som snart er i 50-årene forstår rett og slett ikke hvor tiden blir av. Det kan høres litt geriatrisk ut, men det er faktisk sånn at tiden går farlig fort desto eldre man blir.

Det er ikke lenge siden man mente tiden gikk så alt for sakte. Det var ting man gledet seg til og for at man skulle få lov til å ta del i disse så måtte man være en viss alder.

Slik er det ikke lenger. Ungene som bråkte er ikke unger lenger. De er selv fått unger, og selv om barnebarna er rakkerunger, som rakkerunger skal være, så er de ikke mine. Det igjen betyr at jeg selv velger hvor lenge de skal være i min nærhet. Da blir det bare kos fordi oppkastet og det som ligger i bleia, samt møter med barnehagetanter og klargjøring av ski til utedag ikke lenger er mitt ansvar. Men jeg husker hvordan det var og unner mine barn opplevelsen de skal gjennom. Det var jo tross alt dem jeg sto på for. Nå er det deres tur og jeg kan nyte stillheten.

Men så er det dette med stillheten da og ikke minst dette med tiden. De som er et par startet som regel opp som kjærester, så ble de foreldre til ett eller to, noen ganger flere, med det ansvaret det medfører. Man har hatt hektiske dager, uker, måneder og år og tiden løper fra deg.

Plutselig finner de ut at de skal flytte for seg selv, de får egne rutiner og egne prioriteringer. Så er man plutselig et par igjen. Her er det mange som brenner seg.

Det kan nemlig være slik at man ikke kjenner hverandre så godt som man trodde og derfor kommer jeg med et brennhett tips, som kan være vanskelig å følge, spesielt når man er midt oppi det mest hektiske.

Det er nemlig ikke selvsagt at den personen du ble glad i for x-antall år siden er akkurat den samme nå

Ta deg tid, i hverdagen, til å være kjærester. Ta deg tid til å være alene med den personen du er glad i. Jeg og min kjæreste var egoister hvert eneste år mens vi var småbarnsforeldre.

Vi fikk noen til å passe ungene en liten uke og vi stakk av. Vi dro på ferie og noen av de beste minnene jeg har er fra disse turene.

Det er nemlig ikke selvsagt at den personen du ble glad i for x-antall år siden er akkurat den samme nå. Dette finner du kanskje plutselig ut den dagen du skal ha en samtale med han eller henne, uten at det løper unger rundt beina på deg. Da kan det allerede være for seint.

Folk forandrer seg og skal du være med på det som skjer så bør du vite om det, sakte og sikkert.

Derfor er det livsviktig at man som par tar seg tid til å være par, også den tiden man har unger.

Det kan virke som en utopi å ta seg tid til å være to, når det blåser rundt ørene, men tro meg det kan være det smarteste du noen gang gjør.

Det kan redde mange forhold som ellers garantert ville endt i nedtur.

Viktor Leeds Høgseth

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken