Snakk om paradoks. Her står prester rundt om i verden og forteller dag ut og dag inn om en annen fantasi

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Artikkelen er over 4 år gammel

Journalist Viktor Leeds Høgseth skriver om å tro på julenissen i dagens Ke det går?

DEL

KE DET GÅR?Julen er snart her, med julekaker, julegaver, julesanger og julenisser. Si hva du vil om sistnevnte, men at han er en viktig person i tiden som kommer er det liten tvil om.

Det fikk presten i en menighet i Finland merke. Fra prekestolen under en gudstjeneste fikk den kvinnelige presten ånden over seg, og ville fortelle barna noen sannhetens ord om forskjellen på fantasi og virkelighet. De måtte ikke tro på julenissen. Her var det bare fakta som gjaldt og de måtte bare tro på ting som var bevist.

Mange religiøse latterliggjør andre trosretninger. Dette gjelder både kristendommen, islam og andre fantasier. Derfor må de forvente å få tilbake med samme mynt

Snakk om paradoks. Her står prester rundt om i verden og forteller dag ut og dag inn om en annen fantasi. De kristne har det de kaller for gud og det tror de på. Gud er ikke bevist. De som har beviser for at deres tro baseres på fakta må gjerne motbevise meg, men til dags dato har ikke dette skjedd. Det er en tro og ikke mer enn det.

Nå har det seg slik at de kristne lever etter en bok og noe de kaller for bud. Ett av budene er at de ikke har lov til å ha andre guder enn denne ene, og da skjønner jeg at det blir vanskelig å tro på julenissen i tillegg til han andre fyren, hvis han er en fyr da. Som sagt det er ikke bevist.

Nå er det derimot bevist at julenissen finnes, jeg har selv sett det. Jeg vet om julenisser og disse tar oppgaven sin på det største alvor.

Mange religiøse latterliggjør andre trosretninger. Dette gjelder både kristendommen, islam og andre fantasier. Derfor må de forvente å få tilbake med samme mynt.

Ingen av de religiøse fantasiene er bevist. De er funnet opp for at menneskene trenger noe høyere enn mennesket å tro på, noe som de mener er det gode.

Mennesket er et jævlig vesen. Det holder å se seg litt rundt i dagens nyheter. Vi dreper og vi voldtar. Vi kriger og vi manipulerer. Vi har fattige som sulter til døde og vi har rike som ikke bryr seg om hva resten holder på med. Religion og andre fantasier blir en del av noens forsvarsmekanisme slik at man slipper å bli helt nummen av dritten som skjer. Det er sikkert godt å folde hendene, si noen ord, og håpe at det skal ordne seg. Dem om det. Jeg tror mennesket står bak alt, uten hjelp fra høyere makter.

Julenissen derimot er det ikke noe vondt i. La folk tro på at det er litt kos i alt det fryktelige. Det er viktig!

Viktor Leeds Høgseth

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags