Etter måneder med regn, slaps og snø om hver andre, har vinterkulda lagt seg som et bedøvende lokk over oss.

Etter ei stund med temperaturer under 20 kalde begynner det å bli nok selv for en nordlending.

Irritasjonen småkoker innabords, ettersom både flatt bilbatteri og vannlekkasje som følge av fryste vannledninger allerede har rammet undertegnede sist helt.

Når det er hett i topplokket, gjelder det å ha «is i buken» som Therese Johaug ofte betegner det på sin særegne dialekt.

Vel, fra is i buken er det ikke så langt til uttrykket jeg opp gjennom oppveksten fikk servert av mang en gammel steigværing: «Nu e dæ så kaildt at mainnskiten frys».

Ojmjakon ligger to dagers bilreise fra nærmeste by, Jakutsk – verdens kaldest by

En skal jo alltid klage, men har vel ikke så veldig god grunn til det – egentlig.

På Finnmarksvidda er de ikke uvant med temperaturer under 50 kuldegrader. Det blir noe ganske annet. Men der oppe har de lært å leve med det, og betegner det kun som « litt småkjølig».

Men dette blir likevel bare småtterier mot forholdene i Ojmjakon i det nordøstlige Russland. Verdens kaldeste sted – i hvertfall på den nordlige halvkule – og i hvert fall kaldeste bebodde sted.

Rekorden her er intet mindre enn 71,2 kuldegrader.

Gjennomsnittstemperaturen i januar er minus 50.

I dag bor det rundt 500 mennesker fast i landsbyen, og barna slipper ikke gå til skolen før gradestokken viser 52 kalde.

Istedenfor vann på flasker eller fra springen står det stabler med isblokker utenfor husene. Vannklosett er naturlig nok vanskelig på et sånt sted, kloakken fryser i rørene, så de fleste må gjøre sitt fornødne på ikke akkurat varme utedo.

Her vil jeg tro de gamle steigværingenes munnhell faktisk er en realitet.

Ojmjakon ligger to dagers bilreise fra nærmeste by, Jakutsk – verdens kaldest by.

Trøsten får være at når sommeren endelig når fram til disse traktene spretter temperaturen fort opp i over 30 plussgrader, og dagslyset varer i 21 av døgnets 24 timer.

Hugo Charles Hansen

Journalist og vaktsjef