Gå til sidens hovedinnhold

Jeg vet at refleks ikke er trendy eller kult, men det må være mye verre å ligge skadd i asfalten etter en påkjørsel

Artikkelen er over 5 år gammel

KE DET GÅR? Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Å være bilsjåfør er lite hyggelig på mørke, regntunge kvelder. Sikten ut til siden er minimal og man ser ei heller langt foran bilen. På slike dag er det selvsagt mulig å komme ut for elgen og andre ville dyr, men det skjer heldigvis ikke ofte. Det man derimot svært ofte treffer på er folk. Svarte og mørke folk.

Jeg tenker ikke da på folk med mørk hudfarge eller mørkemenn med lite hyggelige meninger. Jeg tenker på deg, din kone, din kjærest, dine barn, dine kamerater og venner. Dem jeg tenker på er alle som ferdes gående i trafikken og som ikke vises før de nærmest er overkjørt.

Selv om man går på et opplyst fortau, vises man langt fra godt om alt det man har på seg av klær er mørke. Det hjelper heller ikke så mye om jakken er gul eller signalrosa.

Problemet er at altfor mange ferdes i trafikken uten en refleksbrikke. Det er virkelig farlig og jeg vil si at det er et lite under at ikke flere blir påkjørt og drept. Jeg må ærlig innrømme at jeg selv har trampet bremsen nesten ned gjennom gulvet for ikke å kjøre på noen.

En slik opplevelse er langt fra hyggelig og jeg er svært glad at den unge jenta på vei til juleball ikke havnet oppå mitt panser den førjulskvelden. Det ville garantert ikke blitt noe juleball på henne og jeg ville nok ha slitt med erkjennelsen av å ha kjørt på noen, med de følgene det ville hatt.

For at ikke jeg eller andre bilførere skal kjøre på deg eller dine kjære kan du og dem enkelt ta på deg en refleks. Det er en genial oppfinnelse som tar liten plass. Alle har plass til en refleks i jakkelomma eller veska, som man tar på seg i det en går ut i den mørke vinternatta. En billigere forsikring mot å bli livstruende skadet eller drept finnes ikke.

Jeg har selv liggende to sånn armreflekser i lomma på jobbjakken. Jeg tar dem på meg når jeg går ut, slik at jeg skal komme trygt hjem til dem som venter på meg. Jeg har også lært kona og mitt eldste barn om viktigheten av refleksbruk. Jeg vet at refleks ikke er trendy eller kult, men det må være mye verre å ligge skadd i asfalten etter en påkjørsel. Er du i tvil om hva du skal gi noen du er glad i eller du ønsker å gi dem en ekstragave under treet, er en refleks tingen. Ikke er det særlig dyrt heller, men det kan redde liv.

Å få livet sitt i gave under grantreet må jo være en bra gave.

Arne Forbord

Journalist i Rana Blad.

 

 

Kommentarer til denne saken