KE DET GÅR? Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Vedfyring tar flere liv enn utslipp fra biltrafikken. Det leste jeg i en sak fra NRK Hordaland som plutselig dukket opp i facebookfeeden i det jeg satt foran vedovnen med pleddet på for å få opp temperaturen.
Det har vært svinekaldt de siste dagene, og noen timer uten vedfyring betyr at temperaturen innendørs langt fra er spesielt behagelig.
Dermed ble jeg på et blunk en del av statistikken til NRK Hordaland – men langt viktigere også oppmerksom på hvor ille det faktisk er å fyre med ved. For det tror jeg ikke mange med meg er.
– I norske byer er vedfyring trolig det viktigste og beste tiltaket en kan ta tak i, sier seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning, Christina Guerreiro. Hun har forsket på luftforurensing i 20 år.
Selv om biltrafikken er det som får størst oppmerksomhet i kampen mot lokal luftforurensing, viser det seg at vedfyring tar flere liv.
Ifølge artikkelen er det 1700 nordmenn som dør hvert år på grunn av svevestøv fra vedfyring. Partikler fra vedfyring går ikke bare inn i lungene, men også over i blodsirkulasjonen og påvirker hjertet og blodårene.
– Debatten har dessverre nesten bare konsentrert seg om utslipp fra veitrafikken, og i mindre grad fokusert på vedfyring som en viktig luftforurensingskilde, sier forskeren.
Jeg synes 1700 høres skremmende mye ut, og da spesielt med tanke på at vedfyringsåret stort sett er kort – sammenlignet med biltrafikken som går hele året.
Noen byer har i de verste periodene på vinteren nektet halvparten av bilistene å kjøre, med å ha dager der kun biler med registreringsnummer som ender på odde- eller partall får kjøre.
Dette har sikkert sin effekt, men skal vi tro denne forskningen må vi slutte å fyre med ved. Men en ting er det mange omtaler som peiskos som noen ganger kan være unødvendig, men for de fleste vil jeg tro at vedfyringen er en streng nødvendighet for å ikke fryse fordervet.
Med de temperaturene som har vært de siste dagene, er det få alternativer. Det er veldig synd, men forskningen viser at man kanskje bør ta tak i et så stort problem, og ikke bare rette seg mot biltrafikken og tro at alt løser seg om den forsvinner.