Gå til sidens hovedinnhold

Heldigvis kan TV-en også brukes til noe annet. Til og med kombinere underholdning og det å faktisk lære noe i samme slengen.

Artikkelen er over 5 år gammel

I dagens Ke de går slår journalist Hugo Charles Hansen fast at TV kan være noe mer enn underholdning.

Ke de går

Hver og en av oss kjenner oss vel igjen i at vi av og til sløver ned foran tv-skjermen, giddeløse og ute av stand til å finne på noe mer fornuftig å bruke tida på.

At TV-titting også kan være direkte fordummende er vel knapt til å tvile på.

Den store bolken av tv-programmer er vel «helt greie», og kun egnet som tidsfordriv. Da tenker jeg på filmer, dramaserier, humorprogram og lignende. Målet er å slå i hjel litt tid, før en kryper til køys for kvelden.

De fleste av oss går etter hvert lei om det skulle bli for mye seriøst og intellektuelt krevende av oss.

Nyhetssending på nyhetssending, bare avløst av debattprogrammer og tunge dokumentarer blir fort for slitsomt i lengden.

Helt i den andre enden av skalaen finner en de meningsløse reality-seriene. La meg ile til og si at det slett ikke gjelder alle reality-serier.

Farmen, Anno, Mesternes Mester og 71 grader Nord er eksempler som må sies å ha livets rett, også ut fra et intellektuelt ståsted.

Men som sagt, var det snakk om de meningsløse realityene. Det verste er at en god del av dem samler et forunderlig stort publikum foran fjernsynsskjermene uke etter uke.

Da tenker jeg på Big Brother, Nakendating og selve rosinen i pølsa: Paradise Hotel.

Sistnevnte program makter sesong etter sesong å tiltrekke seg haugevis av deltakere som hver og en er skyldig tosifrede verdier på IQ-skalaen. Folk som enten ikke forstår at de gjør det, eller som kanskje aller helst syns det er helt greit, å drite seg loddrett ut foran Gud og hvermann dag så snart de åpner kjeften og buksesmekken. Og det gjør de jo hele tiden, det er jo tross alt det programkonseptet går ut på.

Heldigvis kan TV-en også brukes til noe annet. Til og med kombinere underholdning og det å faktisk lære noe i samme slengen.

Jeg har lenge digget «Brille» på TV Norge. Det er mest humor, fra rappkjeftede og morsomme gjester samt programleder Harald Eia. Men det byr også på snikinnførte kunnskapsdrypp. Ingenting av det livsnødvendig kunnskap, men absolutt ting som kan være moro å vite.

Forrige uke startet TV2 opp «Kroppen min». Lege og programleder Line Jansrud har en unik og morsom måte å formidle kunnskap om legemet som tross alt står oss selv nærmest. Det har hun før vist i barneprogram på NRK, nå gir hun også oss voksne litt lærdom med på veien. Dette er skikkelig bra TV!

Hugo Charles Hansen

Journalist og vaktsjef

 

Kommentarer til denne saken