Det skal noe til for å trumfe Kim Robin Fineides (32) Veten-statistikk. Men han er langt fra sikker på at han blir raskest opp fjellet.

Finniværingen er nærmest oppvokst ved foten av Veten. I dag driver faren gården som ligger noen steinkast fra der de virkelige motbakkene begynner.

– Jeg har vel tatt turen til toppen 30–40 ganger per år de siste sesongene. Når det nå blir et lokalt løp, ble jeg litt ivrig. Men jeg løper minimalt. Det må jeg nok gjøre på lørdag, sier Kim Robin foran den første utgaven av Veten Opp.

Fra fotball til løping

Kim Robin spilte fotball i sin ungdom, men har holdt formen ved like med å gå lange trimturer – helst i kupert terreng. Han har aldri konkurrert før, men foretrekker motbakker. Og det får han så det holder opp til Veten.

– Det er 19 graders helning i den første delen av løypa. Det vil si om lag cirka en kilometer opp til Reinhagan.

Men litt erfaring fra litt ekstreme toppturer har han tilegnet seg. I sommer tok han alle toppene i Syv Søstre i en smell. Det klarte han på seks og en halv time.

– Jeg klarte det på et vis, sier han og tenker på Rolf Einar Jensens rekord fra 2015 som er på tre timer og 43 minutter.

Hardkjøret har gått utover det ene kneet. Lager det ikke for mye trøbbel etter helgas prøvelse, vil han delta i flere motbakkeløp, som det fra Fageråsen og opp til Grotneshytta den 7. september.

Da han sist uke Veten-traseen noterte han tida 34.17. Da manglet det 1,6 flate kilometer fra den løypa som møter de snaut 50 deltakerne i helga, med start ved den gamle Kaviarfabrikken i Finneidfjord.

Løpet er i overkant av fem km langt, med en stigning på totalt cirka 700 meter.

– Først følger vi veien til Svalenget, før det bærer bratt opp på en om lag 300 meter lang skogsvei. Resten går langs stier og fjell, forteller han.

– Hvordan er forholdene etter all nedbøren?

– Det er litt gjørme her og der, og bløte partier. Ikke rekordføre akkurat, smiler Kim Robin om det som likevel vil være ei rekordtid å teste seg på til neste år.

Vil unngå kollisjon

For tanken er at Veten Opp skal bli en årlig foreteelse.

– I år kolliderer det med Milæ i Mosjøen. Det skal unngås neste år, slik at det kan bli enda flere deltakere og forhåpentligvis mange sterke navn som slåss om topptidene, sier Kim Robin Fineide.