I morgen kan du kvitte deg med klær du ikke trenger og få nye klær tilbake

En god «Handel»: Emil Erik Petter Lundbom og Ingunn Hansen er allerede godt i gang med å organisere plaggene de har fått inn til helgas byttedag. FOTO: MONA HENRIKSEN

En god «Handel»: Emil Erik Petter Lundbom og Ingunn Hansen er allerede godt i gang med å organisere plaggene de har fått inn til helgas byttedag. FOTO: MONA HENRIKSEN

Artikkelen er over 2 år gammel

Å fornye klesskapet kan være både miljøvennlig, sosialt og helt gratis.

DEL

Den store klesbyttedagen er et nasjonalt initiativ som arrangeres av Naturvernforbundet. I år er Mo en av tre byer i Nordland som er med i prosjektet.

– Vi synes dette var et så godt initiativ at vi ville være med på laget, forklarer Tone Louise Norum, prosjektleder og aktivitetskoordinator hos Ungdommens hus i Rana.

God gammel bytting

Klesbyttedagen går enkelt nok ut på at man kan bytte noe man ikke trenger lenger, med klesplagg som noen andre har tatt med seg.

På Ungdommens hus har de allerede sett at det er et stort marked for klesbytte på Mo. Ungdommens hus hadde sinførste byttedag i fjor, og de har allerede rukket å arrangere en i år.

– Sist gikk det kjempebra. Vi fikk inn utrolig mye klær, og veldig mange fant seg noe «nytt» og fint. Det er tydelig at gjenbruk og bytting er noe som fenger og engasjerer, slår Norum fast.

Tenker miljø

Til å arrangere Den store klesbyttedagen har Ungdommens hus fått med seg Rana Natur og Ungdom på laget.

Arrangørene håper byttedagen kan bli en tankevekker som bidrar med et alternativ til bruk-og-kast mentaliteten.

– Vi tror at denne dagen kan være med å vise på at klær har lengre levetid enn mange tror, og at man ikke behøver eller bør kaste tøy, selv om man ikke selv bruker plaggene lenger, forklarer Norum.

Unikt for arrangementet på Mo er at man kan ta med seg å bytte inn en ubegrenset mengde klær. De plaggene som ikke finner nye eiere i løpet av byttedagen, blir nemlig en del av lageret til den veldedige organisasjonen «Hearts of Hope», som jobber med å hjelpe barnefamilier i Rana og omegn.

– Vi håper folk i alle aldre kommer å gjør en god og miljøvennlig «handel», understreker Norum.

Klesbyttedagen

  • Arrangeres av Ungdommens hus, Rana Natur og Ungdom og Naturværnforbundet 1. april, i Ungdommens hus.
  • Klær i alle størelser kan leveres inn på forhånd, eller medbringes på byttedagen.

Artikkeltags