Trygve Hoff er mest kjent som visesanger med flere plateutgivelser, men han var også forfatter, komponist, teaterinstruktør, kordirigent og produsent av flere radio- og TV-programmer. Trygve Hoffs minnepris er en nasjonal kulturpris og selve beløpet prisvinneren får er på 50.000 kroner. Det deles også ut et diplom laget av bildekunstneren Bjørnar Meisler.
Prisen deles denne gang ut til Kjelvikspillet, et friluftsteater som spilles på husmannsplassen Kjelvik i Sørfold, og bidrar til å gjøre plassen til et levende kulturminne. Annenhver sommer helt siden 1998 har profesjonelle kunstnere innen teater, musikk og visuell kunst møtt barn og unge for å arbeide fram forestillinger.
– Minneprisen på 50 000 kroner gis til en person eller gruppe personer som driver kulturarbeid. Kjelvikspillet er et strålende eksempel på kulturarbeid i Trygve Hoffs ånd i nærmere 25 år, der amatører og profesjonelle har jobbet side om side. Med utgangspunkt i teater har ulike kunstformer skapt det helhetlige uttrykket, og ringvirkningene har vært tydelige i lokalsamfunnet, men også langt utover dette, sier prisutdeler og styreleder Morten-Børge Ludviksen i en pressemelding om prisen.
En av Trygve Hoffs fundamentale pilarer var samarbeidet mellom amatører og profesjonelle, og for han var amatøren den som kulturlivet først og fremst måtte bygge på, og han var alltid opptatt av det som rørte seg i samfunnet, både det lokale, nasjonale og det internasjonale.
– Trygve Hoff har satt tydelige spor etter seg, og mange av hans sanger lever i beste velgående. Overordnet all aktivitet var hans klare kulturpolitiske holdning til samarbeid mellom profesjonelle og amatører, integrering mellom ulike uttrykksformer/ kunstformer og at tiltakene skulle ha størst mulig spredningseffekt og gi ringvirkninger i lokalmiljøet, sier Ludviksen
Det blir en høytidelig utdeling på Nordland Teater søndag 12. februar etter skuespiller og saltdaling Lena Kristin Ellingsens lunsjteater og sofaprat. Representanter fra Kjelvikspillet og styret i Trygve Hoff-stiftelsen til stede.
I pressemeldingen står det at Trygve Hoff Stiftelsen mottok mange forslag til verdige prismottakere fra hele landet, og etter nøye gjennomgang og vurderinger var det et enstemmig styre som gir Trygve Hoffs minnepris 2022 til Kjelvikspillet.
– Flere av dem som har vært med som barn og ungdom er i dag toneangivende kunstnere, og de uttrykker tydelig at deltakelsen i Kjelvikspillet har hatt stor betydning for deres karrierevalg. Mange av dem kommer stadig tilbake som profesjonelle deltakere på Kjelvikspillet noe som har stor betydning for de unge som deltar.
Prisen deles ut for 15. gang.
Vinterlysfestivalen 2023
- Vinterlysfestivalen 2023 pågår i syv pluss to dager i februar, både i Mo i Rana og Bodø. 11. til 17. februar i Mo i Rana, og 22. og 23. februar i Bodø.
- Dette er Vinterlys nummer 23, årets bærende tema er Ibsen og årets Vinterlysprofil er Ibsen-nerd Linda Mathisen, en av teatrets egne skuespillere. Årets Vinterlyskunstner er Mikael Persbrandt, også meget kjent skuespiller.
- Festivalgeneral Wenche Bakken tenker også stor bredde og det blir forestillinger, foredrag og sekvenser med fokus på skeiv kjærlighet, seksuelt misbruk, klima, psykisk helse, demens, filosofi og norrøn mytologi. Noe er selvsagt også bare ren underholdning og frislepp av latter og livsglede.
- Som vanlig er det mye å velge i for barn- og familier og flere gratis arrangementer. Det er også fokus på oppsetninger som retter seg mot unge og unge voksne. Lunsjteatrene er som de pleier med, og det er også sofa-samtalene med teatersjef Birgitte Strid som skal snakke med kjente navn som Marie Blokhus og Ellen Horn. Også festivalgeneralen Wenche Bakken skal i sofaen, med Dora Thorhallsdottir.
- Du kan få med deg både urpremièrer og premierer i løpet av festivaldagene: Nordland teaters egen vårsatsing Når vi døde vågner tar utgangspunkt i Ibsens siste drama og konflikten mellom kunstnerskap og nære relasjoner. Stykket har premiere 11. februar under Vinterlys og skal deretter turnere i Nordland. Teatrets Sissel Brean og tidligere teateransatt Andreas Kolstad har sammen med Syver Olstad premiere på Spurv på en snor som tar utgangspunkt i Leonard Cohens lyrikk (premiere 14. februar). Denne erstatter Blondiner, børst og bråk med Sissel Brean og Stig Bang. Iren Reppen tolker Terje Nilsen sammen med Håvard Langås Bendiksen og Johannes Winther Farstad i forestillingen Terje Nilsen altså (urpremière 15. februar), NT Ung setter opp Ord mot ord, den representerer også Mo i Rana og Nordland Teater under DUS (den unge scene) på regional festival Nordland 24. og 26. mars (premiere 15. februar).
- Festivaltog og åpning er 11. februar, men Fransk aften 9. og 10. februar inngår også som del av festivalen. Festivalens siste forestilling er Fluffers fredag kveld 17. februar. Dette er et band spiller coverlåter så vel som egenkomponert materiale.
- Publikumsvinnere av året er blant andre Dora Thorhallsdottir – Overganger, Terje Nilsen altså og The young suffering ensemblene. Trygve Hoffs minnespris deles ut under festivalen.
- Flere scener/arenaer tas i bruk. Selvsagt teatrets hovedscenen, Black Box og Teaterkafeen, Teaterparken og Rugekassa, men også Vitensenteret, Kammersalen, Kinoteatret og Rana bibliotek.