Gå til sidens hovedinnhold

Kledd i oransje retter soroptimistene søkelyset på vold mot kvinner: – Vi kjører oransje helt til 10. desember som er FNs menneskerettighetsdag

President i Mo i Rana Soroptimistklubb, Torill Døhl sørger for at også søster Astrid får et varmt oransje skjerf rundt halsen, sikker på at den tidligere så markante helsesøstera og en av grunnleggerne av den lokale soroptimistklubben støtter saken.

– Mo i Rana Soroptimistklubb vil markere FNs merkedag for avskaffelse av vold mot kvinner torsdag 25. november. Vi oppfordrer også andre til å kle seg i noe oransje fram til 10. desember, som er FNs mennskerettighetsdag, sier Torill Døhl.

Vold i hjemmet

Hun viser til nyrenoverte Tjærahågen bofellesskap, som er blitt et nytt og funksjonelt krisesenter i Rana.

– Krisesentrene i Norge har årlig 20.000 henvendelser og dekker et stort behov. Under covid 19-pandemien har vold mot kvinner økt, påpeker Mo i Rana soroptimistklubb.

Den lokale soroptimistklubben er del av en verdensomspennende organisasjon av yrkeskvinner som engasjerer seg i samfunnsspørsmål knyttet til kvinners situasjon. I dag er det mer enn 72.000 soroptimister i flere enn 121 land. Soroptimist International (SI) er en ideell, religionsnøytral og partipolitisk nøytral organisasjon. SI har, som en av 143 organisasjoner i verden, generell rådgivende status i FN.

Les også

Vil avskaffe vold mot kvinner og markerer med oransje: – I Rana er saken høyst aktuell med et krisesenter i krise, som det må finnes en løsning for

Dermed er også soroptimistene i Rana og Helgeland engasjert i det som skjer utenfor egne, og landets grenser.

– Partnerdrap har også økt under covid-19. For mange kvinner, er den farligste plassen å være, i sitt eget hjem. I 35 prosent av alle drap på kvinner globalt er en nåværende eller tidligere partner gjerningsperson. Ofte har kvinnen levd i et voldelig forhold i lengre tid, påpeker Døhl.

Les også

– Menneskehandel og tvungen prostitusjon er ikke noe som bare skjer i de store byene. Det kan skje her også

Hun viser til Kripos’ drapsoversikt for 2020, som viser at 89 prosent av gjerningspersonene var menn, 48 prosent av ofrene var kvinner og av disse ble 36 prosent drept av en nåværende eller tidligere kjæreste eller ektefelle.

Les også

Inviterer til prisutdeling: – Vi har kalt det «Kvinner Kan», og vi vil la oss inspirere av kvinner som har lyktes med å skape sine egne arbeidsplasser

25. november er FNs merkedag for avskaffelse av vold mot kvinner. Mo i Rana soroptimistklubb lister opp:

  • Vold mot kvinner skjer over hele verden, hver dag!
  • En av tre kvinner opplever fysisk, psykisk og seksualisert vold og voldtekt. Det vil si 736 millioner kvinner!
  • Over 600 millioner kvinner bor i land der vold i hjemmet ikke er forbudt.
  • Opp til 50 prosent av alle seksuelle overgrep skjer mot jenter under 16 år.
  • 200 millioner kvinner er blitt utsatt for kjønnslemlestelse.
  • Voldtekt av kvinner er et mye brukt «våpen» i krig og konflikt.
  • Med i bildet hører også «trafficing», menneskehandel.

– Skjer også i Norge

– Det er en kjent sak at jenter lokkes med jobb i europiske land, men i stedet tvinges til prostitusjon. I oktober arresterte politiet i Glasgow fire personer, etter fire års etterforskning. En bande smuglet kvinner fra Slovakia til Skottland under løfte om arbeid. Jentene ble fratatt passene og stengt inne. Noen ble tvunget til å prostituere seg, andre ble solgt. Kjøperne var menn som betalte fra 30.000 til 100.000 kroner. En del av dem ønsket ekteskap, for å få mulighet til å komme til Europa på familiegjenforening, sier Døhl og fortsetter:

– Banden ble avslørt og mange av kvinnene ble tatt hånd om. En del er tilbake i hjemlandet, men noen ble aldri oppsporet. Vi må ikke være blinde for at slikt også skjer i Norge. Hver fjerde kvinne i Norge har vært utsatt for vold eller trusler.

Les også

Blir jordmor med hjelp fra Mo

Årets tema

Tema for årets 16 dagers kampanje, fra 25. november til 10. desember, er femisid – en ekstrem form for vold mot kvinner.

– Femisid defineres som drap på kvinner fordi de er kvinner. Det er et alvorlig brudd på menneskerettighetene. Dette snakkes det alt for lite om, sier Torill Døhl og fortsetter:

– Femisid er et globalt samfunnsproblem, men noen er mer sårbare enn andre. Kvinner på flukt, kvinner i utviklingsland, transkvinner og kvinner med funksjonsnedsettelse er blant de mest utsatte.

Kommentarer til denne saken