Gå til sidens hovedinnhold

NHO og Bellona applauderer planer for CO2-fangst i Rana

Artikkelen er over 3 år gammel

I går ble det kjent at prosessindustrien i Nordland samler seg i et felles arbeid med CO₂-håndtering.

Partnerne i prosjektet er Alcoa Mosjøen, Elkem Rana, Elkem Salten, Celsa Armeringsstål, Ferroglobe Mangan Norge, SMA Mineral, NorFraKalk, Norcem Kjøpsvik, Olje- og gassklynge Helgeland og Mo Industripark AS. Bedriftene har fått innvilget seks millioner i støtte fra Gassnovas CLIMIT-Demo program.

NHO er meget godt fornøyd med at bedriftene tar tak i det store klimaproblemet.

– Jeg vil gi applaus til industrien i nord som tar klimaansvar og posisjonerer seg ytterligere som grønn industriklynge med dagens tildeling. Vi er helt avhengig av å utvikle og ta i bruk karbonfangst- og lagring (CCS) for at vi skal nå våre klimamål. Samtidig vil CCS kunne gi store muligheter for nye industriarbeidsplasser og verdiskaping i hele Norge, sier avdelingsdirektør i NHO, Per Øyvind Langeland i en pressemelding. 

Bellona har samarbeidet med Mo Industripark over lengre tid, og er svært positiv til at de skal utrede CO2-fangst.

– Bredden i industrigrener og antallet involverte aktører er imponerende, skriver seniorrådgiver Olav Øye i Bellona i en pressemelding.

Bellonas Europa-avdeling arbeider for at industriklynger i Rotterdam og Tyskland skal ta i bruk CO2-fangst og -lagring.

– Vi er overbevist om at prosessindustriens initiativ i Nordland vil bidra til utviklingen også i Europa.

Bellona ga i mars ut rapporten «Norges bidrag til et europeisk nettverk for CO2-fangst og -lagring».

– Her viser vi hvordan norske CCS-initiativer vil bidra til å få i gang lignende prosjekter i resten av Europa. I juni publiserte vi også en rapport om Norden som verdens første region med netto nullutslipp av CO2. Her står samarbeid om CO2-transport og lagring sentralt. Nordlands-initiativet viser også at regjeringen bør få fortgang i det pågående fullskalaprosjektet for CO2-fangst og -lagring. Industriaktører i Norge og Europa må få bedre klarhet i finansiering og tilgang til CO2-transport og -lagring, sier Øye.

Les også

Får millionstøtte til CO2-fangst og lagring i Mo i Rana

 

Kommentarer til denne saken