Gå til sidens hovedinnhold

En ting er å vinne, måten de gjorde det på er minst like imponerende

Artikkelen er over 5 år gammel

Sportsleder Trond Isaksen skriver om framgangen til de lokale utøvere i sin sportskommentar.

Sportskommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lokale skiskyttere går fra den ene topplasseringen, til den andre. Og det er løpere på topp nasjonalt nesten i alle klasser opp til senior.

Høydepunktene så langt i vinter er det individuelle junior-VM-sølvet til Skonseng ULs Emilie Ågheim Kalkenberg. Så fulgte B&Y ILs Marthe Kråkstad Johansen opp med tre sølv og ett gull i Ungdoms-OL på Lillehammer. Og i sist ukes junior-NM i Trondheim, kom de to løperne hjem med til sammen tre gull og to sølv, det ene stafett.

En ting er å vinne, måten de gjorde det på er minst like imponerende. Begge går fort i sporet og begynner å levere skyting det lukter internasjonal toppklasse av på sitt nivå. Ikke minst gjør de det under press. Akkurat det er en egenskap som bare de færreste innehar.

Fredrik Gjesbakk har også gått IBU-cup og kvalifisert seg til EM, men har vært uheldig med sykdom. Og onsdag i denne uka slo unge Martin Alfheim, B&Y IL, til med en 3. plass i Young Star i Holmenkollen, en konkurranse for de beste 15- og 16-åringene i Norge. Men det er enda flere, lokale skiskyttere som har vist at de kan hevde seg nasjonalt, og i de yngre klassene kommer det stadig opp løpere som imponerer.

Det er ikke uten grunn at Skiskytter-Norge for alvor har løftet blikket mot nord og Rana. En av dem som liker det som skjer er juniorlandslagets trener, Roger Grubben. Han er ikke typen som går rundt og spår om framtida til hver enkelt løper, men han ser at det drives sjeldent godt i skiskytter-Rana.

Og innerst inne tror jeg han ser et stort potensial i en del av de lokale juniorløperne, til på sikt å bli toppløpere internasjonalt.

Men det er som han har sagt; det viktigste er å fortsette den nitide jobben som kreves – det handler om utvikling og det arbeidet som gjøres i trenings-hverdagen.

Det er ikke tvil om at de lokale kreftene har de kvalitetene som kreves – de kan skiskytterfaget. Med Olympiatoppen Nord-Norge med i satsingen fra og med inneværende sesong, er løperne og miljøene sikret både oppfølging og solid utvikling. Dermed er det ingenting som tilsier at man ikke kan bli en topp skiskytter på hjemmebane.

Dermed slipper løpere å flytte fra Rana allerede ved starten av videregående skole, for å komme i et godt nok utviklingsmiljø. Nå kan løperne trene og bo hjemme sammen med venner og familie til de eventuelt må videre for å ta utdanning. Da er de mer moden for et slikt skifte.

Derfor er det heller ingen hast med å få de beste juniorene inn på et landslag. Grubben uttaler jo også at det ikke er noe å stresse med, i alle fall for alle som går på videregående. En løper som Emilie K. Ågheim (19), er derimot mer enn kvalifisert. Når uttaket kommer etter sesongen, er jeg sikker på at hun blir vurdert like seriøst som alle andre.

Det er ikke noe nytt at skiskytter-Rana ypper seg nasjonalt, men det vi ser nå har mer tyngde og bredde enn noen gang, og det i en idrett som ikke bare har vokst seg stor i Norge, men som også har en internasjonal dimensjon.

I disse dager er det et nytt skiskytter-VM i Holmenkollen – ett av de største idrettsarrangementene i Norge i år. Alle som følger norsk skiskyting ser at det er et generasjonsskifte på gang. Sett i lys av den lokale framgangen, er det ikke urealistisk vi om noen år har en lokal løper med i sirkuset. Målet er et godt stykke fram, men grunnlaget lokalt er lagt.

Og neste vinter er det senior-NM på Skillevollen!

Trond Isaksen

Sportsleder Rana Blad

 

 

Kommentarer til denne saken