Gå til sidens hovedinnhold

De fleste vil «legge til rette for» kultur. Men hvem har en gjennomtenkt strategi for kulturlivet i Rana og hvem har albuer til å prioritere det?

Artikkelen er over 5 år gammel

Hvem tar kampen for kulturen, spør kulturleder Ida Madsen Hestman.

Kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tidligere i høst skrev Rana Blad om realitetene av en blåblå politikk:

Som følge av reduserte inntekter fra staten og skattekutt, må 283 millioner spares av fylkeskommunen innen 2019. Resultatet blir drastiske kutt i det man tidligere har bevilget til Nordland fylke, noe som vil kraftig ramme kulturtilbudene langs den nordnorske ryggraden.

Dette blir en stor utfordring, ikke minst fordi nedgangen kan føre til at samarbeidsavtaler basert på at flere bidrar med midler, sannsynligvis må legges på is.

Hvor vil kuttene ramme hardest? Det gjenstår å se. Budsjettet og økonomiplanen skal ikke vedtas før ut i desember. Først da har fylkesråden et klarere svar.

Samtidig vet vi at idretten spiser mer av kulturkaka i Kommune-Norge.

«En stadig større andel av de kommunale kulturmidlene går til idretten», skriver Klassekampen 11. september.

Kulturforsker Georg Arnestad ved Høgskolen i Sogn og Fjordane mener det er på tide å problematisere det han kaller «idrettens kolonisering av de kommunale kulturbudsjettene». Han mener den offentlige debatten om kultur mangler nyanser. Man mangler et tydelig skille mellom idrett og kultur, slik at pengene som skal gå til kultur, faktisk gjør det. Det er enklere å argumentere for støtte til idrett, av helsemessige årsaker, og idrettsorganisasjoner som har blitt bygd opp i over 100 år, er flinkere til å drive lobbyisme.

Så hvem tar kampen for kulturen?

Rana Høyre gikk i forrige periode til valg på at de skulle styrke Kulturskolen og realisere Kulturhuset. Men stillinger er kutta i Kulturskolen, og lite har skjedd med utredningen av kinoteatret for at det skal kunne fungere som et kulturhus – i hvert fall etter det vi vet.

Men er det grunn til å tro at det vil satses mer på kultur dersom et annet parti vinner kommunevalget? Hvordan skal man overhodet kunne «legge til rette for» kultur, om potten man skal ta av nærmest er ikke-eksisterende?

Det er utfordrende å skulle satse på kultur når regjeringa allerede kutter i bevilgningene de sender nordover. Når disse kulturkuttene blir en realitet, kan en lure på hvordan man skal ha råd til å overhode satse på noe som helst av kultur i Nordland fylke, uten å be om midler fra private aktører.

Dette er realiteten når man kutter i skatt. Da kuttes velferdstilbudet. Det er synd ingen politikere i Rana har snakket om denne utfordringen vi møter på når man ikke får bruke mer penger på kultur, fordi alt annet er så mye viktigere.

Det er regjeringa i hovedstaden sine skattekutt som medfører kutt i stillinger og bevilgninger både for samferdsel og kultur her i nord. Vanskeligere er ikke dette regnestykket. Om partiene i Rana faktisk vil satse på kultur, etterlyser jeg en tydeligere plan på hvordan man skal legge til tall for at regnestykket går opp, slik at disse kulturelle prosjektene de fleste vil satse på og legge til rette for, som kulturskole, estetiske fag på Mo, og kulturhus faktisk kan realiseres.

Politikk bør være forutsigbart. Om ikke man skal ty til statlig støtte, bør vi få vite hvilke private aktører som eventuelt skulle stått som investor.

For en ting er jeg blitt stadig mer lei av: Frasen «Legge til rette for». Det trenger ikke bety noe som helst. Hver gang jeg hører disse ordene, tenker jeg heller at det er noe politikere sier når de ikke har noen plan for kultur.

Mange vil mye, men det må ikke bety at man faktisk har en realistisk plan eller albuer nok til å satse på det. Ha det gjerne i bakhodet når du stemmer i dag. Godt valg!

Ida Madsen Hestman

Ida Madsen Hestman, kulturleder i Rana Blad.

 

Kommentarer til denne saken