Gå til sidens hovedinnhold

Det som nå skjer er en lokalsportslig begivenhet som blir lagt merke til langt utover landegrensene

Artikkelen er over 3 år gammel

Kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skiskyting er blitt en av de mest populære vinteridrettene. Og nivået er skyhøyt. Likevel klarer lille Rana å få tre løpere til et junior-VM!

Man skal ikke mer enn 30 år tilbake i tid før skiskyting var en idrett for de få lokalt. Miljøet ble drevet fram av noen få ildsjeler som arrangerte renn hovedsakelig på Ståltun i Bjørnådalen og i Hattfjelldal.

Tommy Bjørnådal var den første, lokale løperen som hevdet seg internasjonalt. I litt nyere tid var Frid Hanssen med på åpne nye dører for norsk dameskiskyting, ved å være den første som reiste utenlands for å konkurrere mot de beste.

Sett i det lyset er det ikke noen overraskelse at Rana etter hvert har fostret mange gode skiskyttere. Men det som nå skjer er en lokalsportslig begivenhet som blir lagt merke til langt utover landegrensene.

Det er bare vel to sesonger siden Rana fikk sin første landslagsløper i skiskyting. I 2018 har vi tre - en av dem på rekruttlandslaget, de to siste på juniorlandslaget. Og mandag kom uttaket som forteller at Rana har med tre juniorer i årets VM i Estland - Emilie Å. Kalkenberg, Marthe Kråkstad Johansen og Martin Alfheim.

I tillegg herjer Fredrik Gjesbakk i IBU-cupen, som han for tiden leder sammenlagt.

Men ikke nok med det; i de yngre klassene finnes det også et knippe løpere som hevder seg nasjonalt.

Det er slett ikke fordi det er få som driver skiskyting og at det er lett å komme gjennom nåløyet. Tvert i mot. Skiskyting er en av grenene som har vokst raskest de siste 10 årene, og som folk stormer til de store arenaene for å se live. Du driver toppidrett når du klarer å hevde deg nasjonalt.

Men hvordan kan lille Rana utfordre verdenseliten?

Det handler om at B&Y IL og Skonseng UL har tatt grep og etter hvert opparbeidet seg solid kompetanse på trener- og utøversiden. Det er jobbet fram en kultur som nå også inkluderer idrettsfag på Mjølan og Olympiatoppen Nord.

Spørsmålet er egentlig bare når Rana får en løper i den ypperste verdenseliten. Det trenger ikke være lenge til.

Trond Isaksen

Sportsleder i Rana Blad.

 

 

Kommentarer til denne saken